Antena 3 Actualitate Un nou drog, pe litoralul românesc. Cum inhalează tinerii "funny gas" din baloane

Un nou drog, pe litoralul românesc. Cum inhalează tinerii "funny gas" din baloane

de Milena Niță    |    05 Aug 2021   •   13:25
Un nou drog, pe litoralul românesc. Cum inhalează tinerii "funny gas" din baloane
Sursa foto: pixabay.com

Agenţia Naţională Antidrog (ANA) trage un semnal de alarmă cu privire la apariţia unei noi substanţe psihoactive pe litoralul românesc.

Mai exact, ANA atenţionează asupra unui nou tipar de consum de substanţe psihoactive în zona de sud a litoralului românesc, fiind vorba de "funny gas", un sedativ folosit în domeniul medical, în combinaţie cu alte substanţe, în special ca anestezic.

Protoxid de azot inhalat din baloane la petrecerile de pe plajă

"Astfel, la petrecerile organizate de regulă pe plajă, adolescenții și tinerii inhalează protoxid de azot (N2O) din baloanele umflate cu ajutorul unui dispozitiv (sifon) ce are încorporat un cartuș care degajă în interiorul balonului substanța mai sus menționată. 

Protoxidul de azot (N2O) – gazul ilariant, cunoscut și sub denumirea de "funny gas", este un sedativ incolor și inodor și este folosit în domeniul medical, sub supraveghere medicală, în combinație cu alte substanțe, în special ca anestezic, dar și în domeniul alimentar, la prepararea cremelor de tip frișcă (inhalarea acestei substanțe fiind strict interzisă). 

Ce riscă cei care inhalează fanny gas

Ca și efecte negative menționăm încetinirea timpului de reacție a corpului uman, transpirația excesivă, greață, vărsături, amețeală, oboseală, halucinații, distorsiuni de sunet și pierderi de memorie. 

Efectele se amplifică ca urmare a creşterii cantităţii de gaz inhalat sau a inhalării gazului prea rapid și în combinație cu alcoolul. 

În cazul în care, după inhalare, semnele și simptomele sunt cele ale unei reacții alergice (febră, frisoane, urticarie, respirație dificilă), este recomandabilă solicitarea de urgență a ajutorului medical", atenţionează joi, Agenţia Naţională Antidrog.

ANA, recomandări pentru adolescenţi şi părinţi

De asemenea, Agenţia Naţională Antidrog recomandă:

Adolescenţilor:
•    să îşi aleagă cu grijă grupul de prieteni şi să îl schimbe în cazul în care aceştia exercită o presiune negativă asupra lor;
•    să îşi petreacă timpul liber prin activităţi sănătoase şi adecvate vârstei;
•    să evite persoanele care oferă, chiar şi gratuit, substanţe necunoscute, spunând că sunt legale şi nu produc efecte negative asupra organismului;
•    să refuze invitaţiile făcute de diferitele persoane de a le urma în locuri retrase pentru a le oferi "ceva".

Părinţilor:
•    să îşi asculte copiii - ascultarea reprezintă primul pas pentru a îi creşte sănătos şi în siguranţă;
•    chiar și în situații foarte dificile, o legătură emoțională puternică între părinte şi copil reduce riscurile la care acesta este expus;
•    să aloce, zilnic, timp şi atenţie copilului;
•    să stabilească reguli clare de comportament și consecințe rezonabile pentru încălcarea lor.

Administratorilor și personalului angajat din cluburi/terase baruri:
•    să supravegheze cu atenție, prin agenții de securitate sau personalul desemnat, incinta clubului/terasei/barului;
•    să nu permită accesul persoanelor în incinta clubului/terasei/barului cu substanțe psihoactive asupra lor;
•    să sune la numărul unic de urgență 112 în cazul în care anumite persoane au probleme de sănătate și să acorde măsuri de prim ajutor până la venirea echipajului de ambulanță.
 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close