Antena 3 CNN Actualitate Directorul DSP Iași confirmă că statul român nu a ştiut pe ce secţii mor pacienţii cu COVID-19. “Nu se ştia decât că mureau”

Directorul DSP Iași confirmă că statul român nu a ştiut pe ce secţii mor pacienţii cu COVID-19. “Nu se ştia decât că mureau”

Un document oficial a fost dat publicităţii din care reiese faptul că statul român nu a ştiut în primele 8 luni de pandemie câți dintre bolnavii morți cu COVID-19 s-au stins pe paturi de ATI, intubați sau beneficiau de oxigen suplimentar.

Directorul DSP Iași confirmă că statul român nu a ştiut pe ce secţii mor pacienţii cu COVID-19. “Nu se ştia decât că mureau”
Sursa foto: Hepta
de Claudia Popovici    |    04 Noi 2020   •   20:15

Direcția de Sănătate Publică din Iași solicită tuturor spitalelor Covid sau suport-Covid să precizeze, la raportarea zilnică, începând din 3 noiembrie, de unde provin pacienţii. 

”Ca urmare a informării primite de la Institutul Național de Sănătate Publică, vă rugăm ca începând cu data de 3 noiembrie 2020, pentru fiecare deces având drept cauză infecția cu SARS-COV-2 raportat, să ne transmiteți și următoarele date: deces în secție sau în ATI, sub oxigen sau intubat”, precizează documentul citat, notează libertatea.ro

Cerinţa vine după ce directorul DSP Iași a confirmat că statul român nu știe câți dintre bolnavii morți cu COVID-19 s-au stins pe paturi de ATI, intubați sau beneficiau de oxigen suplimentar.

"Nu se știa decât faptul că mureau. Nu era această detaliere. Este o detaliere pe consumul de oxigen, se face o analiză pentru a se vedea dacă mor în primele 24-48 de ore, ceea ce ar însemna că au ajuns prea târziu acolo, iar dacă mor mai târziu, trebuie văzute comorbiditățile. De aceea cred că au fost solicitate niște detalii", a precizat directorul Direcției de Sănătate Publică Iași.

În cele 8 luni de pandemie se pare că autorităţile sanitare nu au centralizat aceste date deşi ele sunt importante în supravegherea evoluţiei pandemiei.

Surse din Ministerul Sănătății au confirmat că Institutul Național de Sănătate Publică a trimis abia la începutul lunii noiembrie adrese către toate DSP-urile din țară ca să obțină aceste cifre.

Până astăzi, 4 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 267.088 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 186.260 de pacienți au fost declarați vindecați.

8.651 cazuri noi - 35.964 teste

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 8.651 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. 

Până astăzi, 7.419 de  persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

 

×
Subiecte în articol: directia de sanatate publica
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close