Antena 3 CNN Actualitate Educație ”Membri” sau ”membrii” - cum se scrie corect? Pe cuvânt, cu Ana Iorga

”Membri” sau ”membrii” - cum se scrie corect? Pe cuvânt, cu Ana Iorga

Nu-mi ajung lecțiile să spun îndeajuns cum scriem corect membri, albaștri, noștri, intri, umpli. La finalul acestor cuvinte avem un singur i, nu doi i. Va dau câteva indicii simple care va vor ajută să scrieți corect.

”Membri” sau ”membrii” - cum se scrie corect? Pe cuvânt, cu Ana Iorga
Sursa foto: Captură Antena 3
de Ana Iorga    |    11 Iun 2021   •   10:22

Așadar, e greșit să scriu cu 2 i în aceste contexte: membri, noștri, intri. Aceste cuvinte se scriu corect cu un singur i.

Și vedem acum variantele corecte. Lucrurile sunt de fapt foarte clare, nu aveți cum să puneți 2 i dacă vă gândiți la formele morfologice. "Membri" este aici un plural nearticulat: membru, membri, deci apare un singur i, desinență de plural.

Ar mai fi apărut al doilea i dacă era și articulat hotărât, dar nu este aici. Apoi noștri: avem nostru, noștri, la fel, i este desinență de plural, nu au ce caută 2 i. Iar la forma verbală intri, scriem tot cu un i final: intru, intri.

Dacă e atât de simplu, ce ne face să greșim?

De cele mai multe ori, i final este desonorizat, nu poate forma o silabă, se aude slab în cele mai multe cuvinte: elevi, pomi, albi, cumperi, ceri. Însă în unele cuvinte, din cauza unui context sonor aparte, acest i se aude puternic, este sonor și formează silabă. Asta se întâmplă în cuvintele al căror radical se termină într-o consoana urmată de L sau de R.

Acea alăturare face că i să se pronunțe sonor și noi să avem impresia că sunt acolo de fapt 2 i. Asta se întâmplă la membri, noștri, albaștri, intri, umpli. Elevi versus membri, vedeți, nu se aude la fel, dar e un singur i.

Această este combinația care sonorizeaza i-ul: consoană urmată de L sau R, acel i care urmează este sonor. De asta e o diferența de pronunțare între albi și albaștri. Avem un singur i final, dar la albi el se aude slab, nu ar scrie nimeni albi cu 2 i, însă la albaștri, i final se aude puternic și dacă nu ești atent, ajungi să scrii greșit cu 2 i albaștri.

Reținem: scriem cu un singur i: acești membri, acești socri, niște monștri, simpli, albaștri. Sigur, dacă substantivele apar la plural articulat hotărât, mai adăugăm un i care este articolul. Deci vom scrie toți membrii cu doi i: primul este marca de plural, al doilea este articolul hotărât.

Este un aspect de grafie extrem de important acesta și e bine să fiți atenți. Ce alte cuvinte vi se par complicate la scriere sau la rostire? 

×
Subiecte în articol: Pe cuvant cu Ana Iorga
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close