Antena 3 CNN Actualitate Educație Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Cum se pronunţă corect cuvântul master şi care este diferenţa dintre considerare şi consideraţie

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Cum se pronunţă corect cuvântul master şi care este diferenţa dintre considerare şi consideraţie

Ana Iorga le-a oferit telespectatorilor emisiunii "Pe cuvânt", o nouă lecţie de gramati şi a vorbit despre cum se pronunţă corect cuvântul master şi care este diferenţa dintre considerare şi consideraţie.

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Cum se pronunţă corect cuvântul master şi care este diferenţa dintre considerare şi consideraţie
08 Iul 2020   •   16:00

''Roxana mi-a scris că nu e sigură cum se pronunţă corect cuvântul master, adică masteratul, pentru că a auzit multă lume pronunţând master, cu ă. Master în română se referă la studiile universitare care urmează după licenţă, masteratul.

Dar master înseamnă şi absolvent de masterat.

Pronunţia corectă pentru ambele situaţii este cu ''e''

Ca să fim siguri, verificăm în DOOM, unde pronunţarea este cu e.

Master este o pronunţie influenţată probabil de cea din engleză, însă cuvântul a fost adaptat la noi cu pronunţie românească, adică se pronunţă aşa cum se scrie.

Cornelia mă înreabă, cum e corect: Luăm în considerare, sau Luăm în consideraţie. Îmi spune că a auzit ambele variante.

Conform DEX, considerare înseamnă acţiune de a considera şi rezultatul ei, sinonime cu: studiu, examinare şi consideraţie.

Aşadar, cele două cuvinte pot fi sinonime în unele contexte.

Consideraţie înseamnă stimă, respect, motiv, considerent, raţiune şi mai poate însemna părere, idee sau reflecţie.

Am văzut deja că în definiţia cuvântului considerare este dat ca sinonim şi cuvântul consideraţie, la finalul definiţiei'', a explicat Ana Iorga.

×
Subiecte în articol: Pe cuvant Ana Iorga master
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close