Antena 3 CNN Actualitate Educație Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Cum vorbim cu membrii Familiei Regale

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Cum vorbim cu membrii Familiei Regale

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Cum vorbim cu membrii Familiei Regale
de M.Z.    |    10 Mai 2017   •   11:33

De 10 mai, Ziua Regalităţii, avem lecţie de stil şi vorbe bine alese. Cum ne purtăm şi cum vorbim în prezenţa membrilor Familiei Regale? Poate părea misiune imposibilă să nu faci gafe în astfel de situaţii oficiale, dar nu este. 

Cinci reguli de comunicare şi de protocol ne scot din impas, ne-a spus Ana Iorga, miercuri, la rubrica Pe cuvânt, de la Antena 3.

Regula numărul 1: Ne închidem telefonul mobil. Nu sunăm pe nimeni şi nici nu răspundem dacă suntem sunaţi. Cum ar fi? „Bună, bună, sunt la Palatul Elisabeta! Hai că te sun eu, că uite acum vreau să fac un selfie cu Principesa". 

Regula numărul 2: Salutul. Doamnele trebuie să facă o reverenţă discretă, iar domnii pot saluta printr-o înclinare a capului. Nu vă prăbuşiţi la reverenţă, vrem doar să salutăm, să nu fie nevoie să ne culeagă cineva de pe podea. Şi un amănunt important: nu întindeţi mâna. Este bine să nu avem noi iniţiativa unei strângeri de mână, ci să răspundem doar dacă ne este întinsă mâna. Aşadar, nu ne grăbim. 

Regula numărul 3: Nu iniţiem noi conversaţia. „Şi, ce mai face Alteţa Voastră?" Nu. E bine să aşteaptăm să ni se adreseze câteva cuvinte şi apoi, fireşte, să conversăm. Vă puteţi gândi ”Bun, dar dacă vor fi tăceri jenante?”. Să n-aveţi grija asta, pentru că membrii Familiei Regale stăpânesc foarte bine arta conversaţiei şi, fie că se află într-o încăpere cu câţiva invitaţi, fie că sunt alături de sute de oameni în grădina Palatului, vor avea mereu câteva cuvinte prietenoase de spus oricărui oaspete. 

Regula numărul 4: Alegeţi formulele de adresare potrivite. Pentru Regele Mihai, formula corectă este Majestatea Voastră. Pentru membrii Casei Regale care au titlul de Principe sau Principesă, formula de adresare este Alteţa Voastră Regală sau Alteţa Voastră. Este bine să evităm în adresarea directă formula dumneavoastră. Formularea corectă este o combinaţie de adresare directă + persoana a III-a singular: „Ce proiecte are Alteţa Voastră anul acesta?" Acum, sigur, nu e o catastrofă dacă folosiţi persoana a doua plural, dar nu e protocolar.

Regula numărul 5: Nu transmiteţi cadouri sau mesaje oficiale direct membrilor Familiei Regale. Dacă aveţi un cadou simbolic de oferit, o puteţi face prin Secretariatul Casei Regale sau prin Protocol. Iar mesajele se transmit prin poştă sau pe adresa electronică oficială. Fireşte că puteţi scrie mesaje scurte şi pe Facebook sau pe site-ul Casei Regale, dar nu vă aşteptaţi ca acestea să fie tratate ca mesaje oficiale, la care să primiţi şi un răspuns, acolo unde este cazul. În mare, acestea sunt regulile peste tot în lume, şi la alte Case Regale. 

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close