Antena 3 CNN Actualitate Educație Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Este sau nu corect să spunem ''în online'''

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Este sau nu corect să spunem ''în online'''

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Este sau nu corect să spunem ''în online'''
06 Sep 2019   •   11:29

Ana Iorga a vorbit la rubrica ''Pe cuvânt'' despre o semnalare venită din partea unui telespectator. Este vorba despre o formulare pe care prezentatoarea a folosit-o în cadrul emisiunii ''Subiect şi predicat''.

''Am spus ceva de genul, ''războiul clasic s-a mutat în online. E corect sau nu să spunem ''în online'', din moment ce în structura lui ''online'', avem deja prepoziţia ''on''. Aceasta era întrebare şi una foarte bună.

''Războiul s-a mutat online'', sau ''Războiul s-a mutat în online''? ''În online'', să ştiţi că şi mie mi se pare o construcţie deranjantă. E oarecum redundantă cu prepoziţiei, asta deşi ''online'' nu mai este atât de transparent ca structură, adică nu îl mai percepem ca fiind compus din ''on'' şi ''line'', adică ''pe linie'', de aceea simt totuşi nevoia de prepoziţie. În română, parcă nu aş renunţa aşa de uşor, dar putem avea o întreagă discuţie pe această temă.

În plus, în exprimarea mea am presupus acolo e elipsă, de la spaţiul online, cu online, adjectiv. Adică, ''Războiul s-a mutat în spaţiul online'' şi de aici, prin simplificare, în online'', a spus Ana Iorga.

×
Subiecte în articol: Pe cuvant Pe cuvant cu Ana Iorga
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close