Antena 3 CNN Actualitate Educație Proprii copii sau propriii copii - care este forma corectă

Proprii copii sau propriii copii - care este forma corectă

Cu câţi -i scriem adjectivul "propriu" la plural? Copiii proprii? Dar propriii copii? Şi la copii e greu, darămite la proprii. 

Proprii copii sau propriii copii - care este forma corectă
de Georgiana Adam    |    14 Iun 2021   •   15:55

"Propriu" e un cuvânt dificil pe care mulţi îl scriu greşit la plural, mai ales când ar trebui să folosim forma cu articol hotărât. Adică atunci când adjectivul e antepus substantivului regent şi îi preia articolul: propriii copii, adică, a explicat Ana Iorga, luni, la rubrica Pe cuvânt, de la Antena 3.

Multă lume scrie "propriii" cu 2 -i şi este greşit. La "propriii copii", propriii se scrie cu 3 -i: primul face parte din cuvânt, al doilea este marca de plural, al treilea este articolul hotărât.

Iată cele 2 tipare corecte: opiii proprii şi propriii copii. Cred că sunt cuvintele pe care le greşesc poate cel mai des românii. 

Să analizăm mai întâi "copiii proprii": adjectivul propriu stă aici după substantiv, deci nu avem şi un articol hotărât preluat de la substantiv. Şi scriem proprii cu 2 -i: primul face parte deja din cuvânt, al doilea este desinenţa de plural. 

Situaţia a doua: propriii copii. Când antepunem adjectivul, el preia articolul hotărât de la substantiv, aşa că mai apare un -i, care este articolul: propriii copii. 

Iată explicaţia: Avem adjectivul propriu la singular. El are deja un -i în componenţa sa. La plural, se mai adaugă un -i, marca de plural, deci vom avea copiii proprii cu 2 -i la proprii. 

Dacă punem adjectivul în faţa substantivului, adăugam un -i care este articolul hotărât preluat de la substantiv: propriii copii cu 3 -i la adjectiv. 

Asta ne ajută să scriem corect şi alte forme. La masculin plural cu articol avem: propriii copii, iar la feminin plural cu articol hotărât avem "propriile feţe", cu 2 -i la adjectiv. Primul -i este din radical, adică făcea parte din cuvânt, al doilea -i este marca de plural, iar ce urmează, LE, este articolul hotărât de feminin plural, de data aceassta nu e -i, ca la masculin, este le. Deci tiparul este acelaşi. 

Greşit: proprii copii

Corect: propriii copii

Corect
- copiii proprii
- propriii copii
 

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close