Antena 3 CNN Actualitate Educație Aleşii vor să modifice iar Legea Educaţiei: an şcolar mai lung, începerea cursurilor în funcţie de clasă, vacanţe diferite după regiune

Aleşii vor să modifice iar Legea Educaţiei: an şcolar mai lung, începerea cursurilor în funcţie de clasă, vacanţe diferite după regiune

În timp ce învăţământul din România se scufundă, din cauza infrastructurii, a programei învechite şi a anului şcolar ratat din cauza pandemiei COVID-19, aleşii neamului cârpesc, pe ici, pe colo, pe unde apucă. 

Aleşii vor să modifice iar Legea Educaţiei: an şcolar mai lung, începerea cursurilor în funcţie de clasă, vacanţe diferite după regiune
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Iun 2021   •   11:55

Se gândesc la materii noi, precum educaţia financiară sau alimentaţia sănătoasă - şi acestea sunt doar două exemple dintr-o pleiadă de proiecte. 

Mai mulţi parlamentari din coaliţia de guvernare au propus un proiect de lege prin care ar vrea majorarea numărului de zile într-un an şcolar. 

Propunere: Vacanţe diferite, în funcţie de zona unde stă elevul

Iniţiatorii proiectului spun că România se află în topul ţărilor cu cele mai puţine zile de şcoală, respectiv 162 de zile anul trecut. 

De aceea, ei propun prin acest proiect să fie un minimum de 170 de zile, respectiv 175 pentru învăţământul primar, 180 pentru cel gimnazial, iar pentru cel liceal 185.

Un alt proiect de lege, alţi parlamentari de la USR propun şi ei să fie vacanţe diferenţiate, mai exact să nu se mai suprapună vacanţele dintre cele două semestre, să se întindă pe durata unei luni de zile, să fie câte o săptămână şi să difere în funcţie de macroregiunea din care provine elevul.

În felul acesta, mai spun iniţiatorii, s-ar decongestiona traficul din regiunile turistice aglomerate şi ar veni în sprijiinul sectorului HORECA care a fost atât de afectat în pandemia de coronavirus.

De asemenea, tot în acest proiect de lege se propune şi ca începerea anului şcolar să se facă diferenţiat. În prima zi de luni a lunii septembrie, să înceapă cei care învaţă în clasele primare, a VIII-a şi a XII-a, iar ceilalţi să înceapă şcoala în a treia zi de luni a lui septembrie.

Cum vor aleşii să modifice Legea Educaţiei

1. mai multe zile într-un an şcolar
2. perioade diferite de vacanţă, în funcţie de regiune
3. începerea anului şcolar, la date diferite, în funcţie de clasă
4. educaţie financiară şi antreprenorială - disciplină în învăţământul preuniversitar
5. alimentaţie sănătoasă - disciplină obligatorie în învăţământul primar

Număr minim de zile pentru anul şcolar

175 - nivel primar
180 - nivel gimnazial
185 - nivel liceal.

Alin Apostol, deputat USR, unul dintre iniţiatorii proiectului, a venit cu informaţii suplimentare, în exclusivitate la Antena 3.

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close