Antena 3 CNN Actualitate O nouă reţinere în dosarul de mită a lui Dumitru Buzatu | Procurorii cer arestare preventivă pentru 30 de zile

O nouă reţinere în dosarul de mită a lui Dumitru Buzatu | Procurorii cer arestare preventivă pentru 30 de zile

O nouă reținere în dosarul de șpagă al liderului PSD Dumitru Buzatu, președintele Consiliul Județean Vaslui, exclus în această dimineață din partid, după ce procurorii DNA l-au prins în flagrant în timp ce lua o mită de 1.250.000 lei de la un om de afaceri.

de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Sep 2023   •   18:41

Pentru a explica flagrantul de ieri, trebuie să ne întoarcem în urmă cu câteva luni, atunci când cei de la Consiliul Județean au cerut o expertiză asupra lucrărilor efectuate de constructor, atunci când acesta a spus că a crescut prețul materialelor de construcție și trebuie mai mulți bani.

În acel moment, spun procurorii DNA a au apărut neînțelegeri între constructor și șeful Consiliului Județean, Dumitru Buzatu, cu privire la cuantumul mitei, motiv pentru care a fost comandat această expertiză în valoare de 100.000 lei.

Expertiza a arătat că lucrările nu sunt conforme, iar câteva luni mai târziu, pentru a putea debloca banii pentru lucrările efectuate, la același expert a apelat constructorul, plătindu-i peste 700.000 lei.  Rezultatul a fost total opus primei expertize făcute tocmai de acesta. Practic, expertul acum este acuzat de procurorii DNA pentru luare de mită și pentru trafic de influență. Și ajungem apoi la flagrantul de ieri, când banii au fost găsiți în portbagajul mașinii lui Dumitru Buzatu. Ieri știm că împreună cu constructorul, președintele CJ Vaslui ar fi participat la o partidă de pescuit.

Acolo ar fi avut loc tranzacția, însă totul a fost monitorizat de către anchetatori. Ulterior, au mers la o pensiune, unde au servit masa, iar în momentul în care au ieșit și se îndreptau spre mașini a fost momentul în care procurorii DNA au intervenit și au făcut acest flagrant, găsind întreaga sumă de bani în interiorul portbagajului, precum și dovezile clare că Dumitru Buzatu a pus mâna pe ce acei bani.

O nouă reținere în dosarul de mită a lui Dumitru Buzatu | Procurorii cer arestare preventivă pentru 30 de zile

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 septembrie 2023, a unui inculpat, expert, pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență (...)

După întocmirea raportului de expertiză (în care erau trecute date care nu corespundeau realității din teren), în data de 22.06.2022 respectiv în perioada 07-15.02.2023, expertul ar fi pretins de la omul de afaceri suma de suma de 714.000 mii de lei în scopul formulării unor concluzii contrare propriei expertizei efectuate în baza contractului încheiat cu Consiliul județean Vaslui și implicit de „a favoriza” societatea martorului (în sensul de a i se achita în totalitate facturile în valoare de cca. 3.000.000 euro, care i se cuveneau ca urmare a executării întocmai a lucrărilor conform caietului de sarcini).

De asemenea, pentru suma de bani pretinsă, expertul i-ar mai fi promis omului de afaceri că va interveni pe lângă factorii decidenți din cadrul Consiliului județean Vaslui și că-i va determina pe aceștia să achite facturile emise de societatea omului de afaceri pentru lucrările executate”, precizează DNA.

Duminică inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Dumitru Buzatu a ajuns la Tribunalul Vaslui

Președintele CJ Vaslui a ajuns la tribunal, unde se decide dacă cererea procurorilor de arestare preventivă pentru 30 de zile este acceptată de judecători. Buzatu a fost prins vineri seara în timp ce primea 1,25 milioane de lei mită pentru a ajuta o companie să obțină un contract.

Dumitru Buzatu nu a dat declarații jurnaliștilor prezenți. El este prezentat judecătorilor Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 septembrie 2023, a lui Buzatu.

×
Subiecte în articol: Dumitru Buzatu luare de mita DNA
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close