Antena 3 CNN Actualitate Gabriel Oprea: Baza de la Deveselu va fi operaţionalizată până la finalul anului

Gabriel Oprea: Baza de la Deveselu va fi operaţionalizată până la finalul anului

Gabriel Oprea: Baza de la Deveselu va fi operaţionalizată până la finalul anului
Sursa foto: Foto: Agerpres
11 Oct 2015   •   12:56

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a declarat, duminică, în urma vizitei oficiale pe care a avut-o în SUA, că până la sfârşitul anului scutul antirachetă de la Deveselu (Olt) va fi operaţionalizat, pentru ca România să se încadreze în ansamblul măsurilor de protecţie al NATO în regiune.

 
"În planul cooperării strategice s-a discutat foarte mult despre importanţa facilităţii de la Deveselu, pe care o vom operaţionaliza până la sfârşitul acestui an, acest lucru fiind o dovadă în plus a capacităţii României de a se încadra în ansamblul măsurilor de protecţie al NATO în regiune", a precizat vicepremierul Gabriel Oprea, în cadrul unei conferinţe de presă, în care a prezentat concluziile vizitei oficiale desfăşurate, săptămâna aceasta, în Statele Unite ale Americii.
 
Ministrul Afacerilor Interne a menţionat întâlnirile pe care le-a avut la Washington, şi anume cu procurorul general al SUA, cu reprezentanţii Departamentului de Justiţie, ai principalelor agenţii federale de aplicare a legii, cu şeful Comunităţii de Informaţii al SUA, care îndeplineşte şi funcţia de consilier principal pe probleme de informaţii al preşedintelui Barack Obama, precum şi cu membri ai Senatului american.
 
"Principalele teme pe care le-am abordat au fost, în mod evident, cele din domeniul securităţii, al consolidării statului de drept, al justiţiei şi al aplicării legii. (..) Un mesaj important pe care am ţinut să-l transmit atât reprezentanţilor Administraţiei americane, cât şi senatorilor americani cu care am avut întrevederi, a fost acela referitor la determinarea României de a continua demersurile pentru includerea în Programul Viza Waiver care va conduce la eliminarea vizelor pentru români", a mai spus Oprea.
 
În urma discuţiilor, vicepremierul Gabriel Oprea l-a invitat în România pe directorul Comunităţii de Informaţii a SUA, James Clapper, care de altfel a confirmat invitaţia. 
 
De asemenea, Gabriel Oprea a semnat cu procurorul general al SUA, Loretta Lynch, Acordul între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind intensificarea cooperării în prevenirea şi combaterea infracţiunilor grave. 
 
"Acest demers reprezintă îndeplinirea de către România a celui mai important criteriu tehnic necesar includerii în Programul Visa Waiver de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii români. Am transmis oficialilor americani că suntem consecvenţi calendarului de îndeplinire a condiţiilor necesare atingerii acestui obiectiv, faţă de care românii au mari aşteptări", a mai spus vicepremerul Gabriel Oprea. 
 
De asemenea, în cadrul conferinţei de presă, ministrul Afacerilor Interne şi-a exprimat solidaritatea faţă de poporul turc şi a transmis condoleanţe familiilor victimelor dublului atentat de sâmbătă, de la Ankara.
 

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close