Antena 3 CNN Actualitate Guvernul a alocat 60 din cele 370 de milioane pe care le are de achitat pentru apa grea de la RAAN

Guvernul a alocat 60 din cele 370 de milioane pe care le are de achitat pentru apa grea de la RAAN

de M.T.    |    25 Apr 2014   •   20:35

Premierul Victor Ponta a anunţat vineri, la Drobeta Turnu Severin, că Guvernul a alocat 60 de milioane de lei pentru Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN), în condiţiile în care apa grea comandată, produsă şi neachiată companiei valorează 370 de milioane de lei.

„Pentru RAAN, miercuri, s-au aprobat 60 milioane de lei, iar în baza studiilor, la rectificarea bugetară vom mai aloca 150 milioane de lei”, a spus Ponta.

„Noi acum avem apă grea pentru unităţile 3 şi 4, chiar şi petru 5. Noi luăm acea apă grea, să dea Dumnezeu să avem şi unde să o folosim pentru că nu este un produs pe care să poţi să-l vinzi în altă parte. Nu poţi să o foloseşti decât la Cernavodă, la reactoarele de apă grea. Toate soluţiile pe care le-am găsit în această perioadă au fost pentru păstrarea celei mai mari părţi, nu a tuturor, a locurilor de muncă, pentru o perspectivă clară în anii care urmează, pentru o infrastructură economică gândită, în anii '76 - '81, când era o altă gândire despre perspectiva producţiei de energie nucleară în România. Nu este vorba despre datorii, luăm conform prevederilor legale la rezervele statului apa grea care este produsă aici spunând foarte sincer şi direct că sper să facem grupurile 3 şi 4, pentru că altfel am luat-o degeaba apa grea”, a mai spus premierul.

De asemenea, Ponta a precizat că în perioada următoare a dispus o analiză la nivelul Ministerului Energiei, în urma căreia să se stabilească măsurile în cazul persoanelor care urmează să fie disponibilizate de la RAAN, fără să menţioneze numărul salariaţilor care ar urma să rămână fără locuri de muncă, şi nici când anume se va întâmpla acest lucru.

„Până în luna iunie, avem trei răspunsuri esenţiale: care este perspectiva economică şi planul de contiuare a activităţii, ce se întâmplă cu persoanele care vor fi disponibilizate şi integrarea lor în prevederile legale privind plăţile compensatorii. În al treilea rând, situaţia sistemului de termoficare pentru municipiul Drobeta Turnu Severin”, a explicat premierul.

RAAN este în insolvenţă din septembrie 2013, când compania avea datorii de 680 de milioane de lei, iar în perioada insolvenţei a mai acumulat datorii de 70 milioane lei.

În ultimele luni, cei aproximativ 2.700 de salariaţi de pe cele două platforme ale companiei, Romag Prod şi Romag Termo, au protestat reclamând că salariile se primesc cu întârziere şi că sunt înjumătăţite.

În 15 aprilie, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, l-a demis pe administratorul special al RAAN, Dănuţ Andruşcă, despre care a spus că i se pare „imoral să aibă un venit lunar net de 20.000 lei, în condiţiile în care RAAN este în insolvenţă” şi a trimis Corpul de Control să facă investigaţii suplimentare la RAAN.

×

Desfăşurare impresionantă de forţe

Primele imagini de la barajul fisurat de la Tăul Mare

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
x close