Antena 3 CNN Actualitate Inedit O "capsulă a timpului" din epoca Războiului de Secesiune a fost găsită în SUA. Surpriza din cutie

O "capsulă a timpului" din epoca Războiului de Secesiune a fost găsită în SUA. Surpriza din cutie

O echipă de specialiști în vestigii istorice din statul american Virginia a deschis o "capsulă a timpului" cu obiecte din vremea războiului civil, relatează BBC.

O "capsulă a timpului" din epoca Războiului de Secesiune a fost găsită în SUA. Surpriza din cutie
Sursa foto: Twitter / Bloomberg Quicktake
de Adrian Iclozan    |    29 Dec 2021   •   11:57

Cutia a fost găsită de muncitorii din Richmond care finalizau lucrările de îndepărtare a statuii generalului confederat Robert E. Lee.

Statuia generalului, dar și alte monumente asociate cu mișcarea secesionistă și anti-aboliționistă, au fost îndepărtate din mai multe locuri publice din SUA în urma amplelor mișcări de protest care au urmat uciderii suspectului de culoare George Floyd de către polițistul Derek Chauvin în luna mai, anul trecut.

Potrivit datelor Bibliotecii statale din Virginia, cutia a fost îngropată în anul 1887, la circa 22 de ani de la încheierea Războiului Civil din SUA prin victoria forțelor unioniste asupra celor confederate.

Kate Ridgway, șefa restauratorilor din cadrul Departamentului Resurselor Istorice din Virginia, declară că aspectul și conținutul cutiei par să corespundă datelor istorice.

Ea a arătat că, deși obiectele au fost afectate de umezeală, ele se prezintă într-o stare mai bună decât se anticipa.

Din cutie (foto principală și galerie) au fost recuperate, între altele, macheta un steag confederat despre care se crede că a fost realizat lemnul unui copac de pe mormântul generalului confederat Stonewall Jackson, muniție și o hartă a orașului Richmond.

Unele consemnări istorice au alimentat speculațiile că în cutie s-ar putea găsi o fotografie rară a președintelui Abraham Lincoln, asasinat în data de 15 aprilie 1965, la șase zile după încheierea conflictului de patru ani dintre Nord și Sud.

Însă restauratorii au găsit doar o imagine imprimată dintr-o publicație a vremii, înfățișând o persoană îndoliată la mormântul președintelui.

Cutia mai conținea cărți și ziare.

Zeci de persoane din Richmond au contribuit cu donații la conținutul de aproximativ 60 de articole al "capsulei timpului".

O cutie mai mică a fost găsită mai devreme, luna aceasta, la locul monumentului îndepărtat în septembrie printr-o decizie a guvernatorului Ralph Northam.

Aceasta s-a dovedit a fi plasată acolo în semn de omagiu de către cei care au construit parțial monumentul dedicat generalului Lee.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹
×
Subiecte în articol: Capsula timpului Richmond Virginia
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close