Antena 3 CNN Actualitate Inedit Un iceberg cu o suprafață de 15 ori mai mare decât cea a Parisului s-a desprins de banchiză

Un iceberg cu o suprafață de 15 ori mai mare decât cea a Parisului s-a desprins de banchiză

Oamenii de ştiinţă britanici au anunţat că un iceberg cu o suprafaţă de 15 ori mai mare decât cea a Parisului s-a desprins de banchiză, în Antarctica.

Un iceberg cu o suprafață de 15 ori mai mare decât cea a Parisului s-a desprins de banchiză
Sursa foto: bas.ac.uk
de Alexandra Cojoianu    |    24 Ian 2023   •   16:49

Blocul de gheaţă, cu o suprafaţă de 1.550 de kilometri pătraţi, s-a detaşat de banchiză duminică în intervalul 19:00-20:00 GMT în urma unei maree de amplitudine.

Mareea a provocat extinderea unei fisuri existente în gheaţă, denumită Chasm-1, deci fenomenul nu are drept cauză schimbările climatice, chiar dacă regiunea este ameninţată de creşterea temperaturilor.

''Această desprindere era aşteptată şi constituie un comportament natural în Bariera Brunt. Nu are legătură cu schimbările climatice'', a explicat glaciologul Dominic Hodgson, citat în comunicat.

În urmă cu doi ani, un iceberg de dimensiuni similare s-a format în aceeaşi zonă, cunoscută sub denumirea de Bariera Brunt, şi unde este localizată staţiunea de cercetare britanică Halley VI.

Citeşte şi: Povestea lui A68, uriașul iceberg care era să eșueze în Georgia de Sud. A generat un trilion de tone de apă dulce în ocean și efecte încă necunoscute asupra mediului

Glaciologii, care sunt prezenţi în această regiune din noiembrie până în martie, au observat în ultimii zece ani evoluţia unor fisuri de mari dimensiuni în gheaţă.

În 2021, topirea completă a unui iceberg la o distanţă de 4.000 de kilometri nord de locul unde s-a desprins de banchiză în 2017, a eliberat peste 150 de miliarde de tone de apă dulce amestecată cu nutrienţi, dând naştere unor temeri în rândul oamenilor de ştiinţă cu privire la impactul acestui fenomen asupra unui ecosistem fragil.

 

×
Subiecte în articol: paris Antarctica aisberg banchiza
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close