Antena 3 CNN Actualitate Inedit Un obiect din afara sistemului nostru solar a explodat deasupra Pământului

Un obiect din afara sistemului nostru solar a explodat deasupra Pământului

O explozie care a aprins cerul deasupra insulei Papua Noua Guinee a fost provocată de un obiect provenind dintr-un alt sistem stelar.

Un obiect din afara sistemului nostru solar a explodat deasupra Pământului
Sursa foto: pixabay
de Adrian Iclozan    |    12 Apr 2022   •   20:26

Incidentul s-a petrecut în 2014, dar amănuntele referitoare la proveniența obiectului au fost clasificate până recent, notează site-ul space.com, care citează Comandamentul Spațial al SUA (USSC).

Obiectul, un meteor cu o diametru de doar aproximativ o jumătate de metru, a intrat în atmosfera Pământului în data de 8 ianuarie 2014, după ce a călătorit prin spațiu cu peste 210.000 km/h (aproape 60 de kilometri pe secundă).

Este o viteză care o depășește cu mult pe cea medie a meteorilor care orbitează în interiorul sistemului nostru solar.

Conform unui studiu din 2019, realizat de doi cercetători de la Harvard și încărcat într-o bază de date de specialitate, această viteză neobișnuit de mare împreună cu datele orbitei sale au indicat cu o probabilitate de 99% că obiectul își are originea dincolo de limitele sistemului nostru solar.

Originea posibilă ar putea fi interiorul unui alt sistem planetar sau sistemul unei stele din porțiunea "groasă" a discului Căii Lactee - galaxie din care face parte și Soarele nostru.

Acest studiu nu a fost supus reviziei independente și nici publicat într-un jurnal științific, deoarece unele dintre datele necesare pentru a valida calculele au fost considerate clasificate de către guvernul SUA.

În prezent, oamenii de știință de la USSC au confirmat oficial studiului din 2019.

Meteorul din 2014 a precedat descoperirea lui "Oumuamua"

Într-un document din data de 1 martie, distribuit pe Twitter în data de 6 aprilie, generalul John E. Shaw, comandantul adjunct al USSC, a indicat că analiza din 2019 a corpului ceresc "a fost suficient de precisă pentru a confirma traiectoria interstelară".

Această confirmare face ca meteorul din 2014 să fie primul obiect interstelar detectat vreodată în sistemul nostru solar. 

Detectarea sa precede cu trei ani descoperirea lui Oumuamua - un notoriu, de acum, corp ceresc în formă de trabuc, care se mișcă, la rândul său, mult prea repede pentru a-și avea originea în sistemul nostru solar.

Spre deosebire de meteorul din 2014, care a explodat în atmosfera terestră, Oumuamua a fost detectat departe de Pământ, cu o viteză și o traiectorie specifice unei ieșiri rapide din sistemul nostru solar.

×
Subiecte în articol: Calea Lactee obiect interstelar Oumuamua
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close