Antena 3 CNN Actualitate Inedit Puțini români știu asta! Cine a fost prima victimă a Revoluției din 1989

Puțini români știu asta! Cine a fost prima victimă a Revoluției din 1989

Pe data de 17 decembrie 1989, în jurul prânzului, în Piaţa Libertăţii din Timişoara s-au auzit primele focuri de armă. Luptele de stradă dintre protestatari și milițieni începuseră de câteva ore.

Puțini români știu asta! Cine a fost prima victimă a Revoluției din 1989
Sursa foto: foto. Agerpres
17 Dec 2019   •   19:10

În jurul orei 16:00, în Timișoara, a murit prima victimă a Revoluției. Numele primei victime din cei 1142 de morți? Lepa Bărbat. O femeie devenea astfel primul martir al mișcărilor de protest din țară.

Lepa Bărbat (43 de ani) va rămâne în istorie ca fiind prima victimă a Revoluției din 1989. Cum a murit? „Existau acolo nişte chioşcuri cărora li s-a dat foc. Într-unul dintre ele a explodat o butelie de gaz. Lumea s-a speriat, crezând că au început să tragă tunurile şi a devenit agresivă.

A încercat să intre în clădirea diviziei de mecanizare, aflată pe una dintre laturile Pieţei Libertăţii. S-a produs o busculadă şi cineva a tras o rafală de mitralieră”, avea să povestească pentru gandul.info după ani buni Nicolae Mircovici, preşedintele Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor din Decembrie 1989.

Continuarea, pe Shtiu.ro.

×
Subiecte în articol: revolutia din 1989
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close