Antena 3 CNN Actualitate Justiție Un fost politician român, condamnat pentru uciderea iubitei în Irlanda, vrea să fie eliberat. Ce a făcut în sala de judecată

Un fost politician român, condamnat pentru uciderea iubitei în Irlanda, vrea să fie eliberat. Ce a făcut în sala de judecată

Un fost politician PDL condamnat la 25 de ani de închisoare pentru omor calificat, vrea să fie eliberat condiționat. Marian Mihalache și-a ucis iubita în Irlanda, în 2010, și a fost condamnat la închisoare pe viață.

Un fost politician român, condamnat pentru uciderea iubitei în Irlanda, vrea să fie eliberat. Ce a făcut în sala de judecată
Sursa foto: Adevărul.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Iun 2023   •   14:49

Fostul politician al PDL Huneodara și șef al APIA, Marian Mihalache, bărbatul care și-a ucis cu sânge rece amanta, într-o cameră de hotel din Dublin, Irlanda, vrea să scape de închisoare. 

Momentan, acesta execută pedeapsa de 25 de ani de închisoare, pentru crimă, fiind încarcerat la Penitenciarul de Maximă Siguranță Aiud. 

Recent, în data de 26 aprilie, acesta s-a prezentat în fața magistraților Judecătoriei Aiud pentru a cere eliberarea condiționată, dar a plecat din sala de judecată cu o amendă penală de 3000 de lei pentru că a jignit atât judecătorul, dar și avocatul din oficiu. 

Citeşte şi: Tânără de 28 de ani găsită moartă într-un apartament din Slatina | Concubinul femeii, în vârstă de 51 de ani, este principalul suspect

Motivarea a fost făcută publică, iar în ea se regăsesc motivele pentru care fostul om politic și director de instituție publică a fost amendat de judecătorii din Aiud.

"Instanța constată că deținutul se află la a 2-a analiză din perspectiva liberării condiționate și este încarcerat din data de 28.01.2010, pentru comiterea unei infracțiuni de omor calificat.

De asemenea, instanța constată că acesta a comis 27 de abateri disciplinare și nu a fost recompensat. Mai departe, instanța reține că persoana condamnată a refuzat participarea la mai multe programe educative.

În aceste coordonate, luând ]n considerare natura infracţiunii săvârşite, comportamentul manifestat în perioada detenţiei, total incompatibil cu normele carcerale, perioada rămasă de executat, precum și riscurile evidențiate de către evaluarea psihologică, instanţa constată că petentul nu a dat dovezi temeinice de îndreptare şi nu a demonstrat că, la acest moment, liberarea condiţionată reprezintă o măsură care să contribuie la reintegrarea sa socială”, a hotărât Judecătoria Aiud, care i-a respins, în 26 aprilie 2023, cererea de liberare condiționată. Instanța a stabilit că o nouă cerere poate fi formulată doar după data de 24 aprilie 2024.

Citeşte şi: O româncă, mamă a patru copii, dispărută în Italia, a fost găsită moartă într-un râu

Fostul politician se face vinovat pentru o crimă care a îngrozit Irlanda în anul 2010, când și-a ucis amanta din gelozie, cu mai multe lovituri de cuțit.

Crima a fost atât de groaznică, încât a oripilat opinia publică din Irlanda și chiar a fost subiectul unui documentar, despre bărbați geloși care comit crime.

În Irlanda a fost condamnat la închisoare pe viață, dar Tribunalul Arad a comutat pedeapsa la 25 de ani de închisoare, potrivit legilor din România, când bărbatul a fost trimis să execute pedeapsa în țară.

Scandal la Judecătoria Aiud

Acum fostul politician se află închis la Penitenciarul de Maximă Siguranță Aiud, iar în data de 26 aprilie 2023 s-a prezentat în fața judecătorilor pentru a cere să fie eliberat din Penitenciar.

Anterior, comisia din Penitenciar a precizat că deținutul nu poate fi încă subiectul unei eliberări condiționate din cauza faptului că bărbatul are  27 de abateri disciplinare, lipsa recompenselor și neimplicarea în activităţi lucrative şi educative.

În fața magistraților deținutul nu vorbea pe subiect, după cum au notat judecătorii și mai mult ar fi folosit și câteva expresii nepermise în sala de judecată.

Apoi, avocatei din oficiu i-a spus ”doamnă, nu aveți cum să vă supuneți peste mine fără indicația mea”.

Mai mult de atât, când judecătorul i-a atras atenția Mihalache a spus că: "v-ați născut judecător înainte de a vă naște, probabil”.

Drept urmare a fost amendat cu 3000 de lei.

De asemenea, nu mai poate ajunge în fața judecătorilor pentru a cere eliberarea condiționată anterior datei de 25.04.2024.

Crima care a oripilat Irlanda

În vara anului 2009, după 13 ani în care Marian Mihalache îi fusese amant tinerei asistente plecate să muncească în Dublin, Loredana a decis să renunţe la relaţie.

Bărbatul, om de afaceri, la acea vreme vicepreşedinte al PDL Hunedoara, fost director al Eco Sid Hunedoara şi fost director adjunct al APIA Hunedoara, divorţase recent de a doua soţie, în speranţa că o va convinge pe tânără să se întoarcă la el.

Bărbatul a ucis-o pe femeie în 27 ianuarie 2010, în camera unui motel din Dublin.

Citeşte şi: Adolescent român din Germania, arestat după ce a ajutat doi prieteni să-și omoare tatăl! Crima a șocat Berlinul

În dimineaţa următoare, portarul de noapte a primit un mesaj vocal din cameră. A intrat şi l-a găsit pe Marian întins pe podea, în stare de inconştienţă. A observat urmele de sânge din baie şi pe Loredana, zăcând fără suflare, cu faţa în jos, în dormitor, doar în lenjerie intimă.

Cele două cuţite aduse de Mihalache se găseau în cameră, unul fiind plin de pete de sânge. Gâtul femeii era tăiat adânc, ceea ce îi provocase nu doar hemoragia mortală, dar şi ruperea coloanei vertebrale, au descoperit anchetatorii. A fost arestat și condamnat la închisoare pe viață.

Pedeapsa din Irlanda a fost comutată în România la 25 de ani de închisoare. Fostul lider al PDL Hunedoara și fost șef al APIA din acest județ a început executarea pedepsei în 28 ianuarie 2010, executând până în prezent 13 ani. 

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close