Antena 3 CNN Actualitate Justiție Guvernul sesisează Parchetul în cazul secției de arși din Spitalul Floreasca: Nu e pe deplin funcțională

Guvernul sesisează Parchetul în cazul secției de arși din Spitalul Floreasca: Nu e pe deplin funcțională

Guvernul sesisează Parchetul în cazul secției de arși din Spitalul Floreasca: Nu e pe deplin funcțională
24 Mai 2016   •   17:26

Guvernul anunţă că verificările efectuate de către Corpul de control al ministrului Sănătăţii confirmă că Unitatea de îngrijire a arşilor gravi de la Spitalul Clinic de Urgenţă (Floreasca) nu este încă pe deplin funcţională şi că în urma controlului a fost dispusă sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria sector 1 pentru posibile fapte de natură penală, scrie agerpres.ro.

"În urma controlului, au fost dispuse următoarele: informarea Curţii de Conturi a României pentru deficienţele consemnate în prezentul raport de control; sesizarea ANAP pentru posibile nerespectări ale prevederilor legale referitoare la întocmirea documentaţiei de atribuire a contractului de achiziţie aparatură medicală pentru Unitatea de îngrijire a arşilor gravi şi sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria sector 1 Bucureşti, pentru posibile fapte de natură penală, având în vedere întocmirea nereală a procesului verbal de punere în funcţiune a Barocamerei şi plata contravalorii acesteia către furnizorul SC Gemedica SRL", se arată într-un comunicat al Guvernului transmis, marţi, AGERPRES.

Conform sursei citate, în urma informaţiilor contradictorii furnizate de conducerea Spitalului de Urgenţă Floreasca în ultimele şase luni şi la solicitarea Corpului de Control al Primului-Ministru, Corpul de control al Ministrului Sănătăţii a efectuat, în perioada 26-29 aprilie, un control la nivelul acestei unităţi medicale.

"Concluziile acestui control sunt că Unitatea de îngrijire a arşilor gravi de la Spitalul Clinic de Urgenţă (Floreasca) nu este încă funcţională, în ciuda celor declarate de conducerile anterioare ale spitalului şi a inaugurărilor oficiale efectuate în ultimele luni", se spune în comunicat.

Astfel, cu ocazia vizitei efectuate în timpul controlului la Unitatea de îngrijire a arşilor gravi, în prezenţa managerului spitalului, comisia de control a constatat că personalul medical angajat nu era prezent în totalitate, unii dintre salariaţi fiind angajaţi în activitatea altor secţii (chirurgie plastică, ATI) şi că nu este prevăzută o evacuare în caz de incendiu.

De asemenea, comisia de control a constatat că lipsesc procedurile de acces al pacientului ars grav în această unitate, precum şi procedurile şi protocoalele de tratament.

Comisia a mai constatat că sala de operaţie a Unităţii de îngrijire a arşilor gravi este complet dotată şi funcţională, că barocamera nu este montată, nefiind funcţională, în timp ce instalaţia de aer condiţionat nu funcţionează corespunzător, neexistând o temperatură ambientală optimă pentru tratarea unui pacient ars grav.

Totodată, s-a constatat că rezervele de un pat, în număr de şase, sunt dotate corespunzător unei bune funcţionări a unităţii, dar nu au fost folosite până la data controlului pentru internarea şi tratarea pacienţilor arşi. Saloanele din afara Unităţii de îngrijire a arşilor gravi erau folosite ca depozite pentru diferite materiale medicale, drept pentru care s-a dispus de către managerul spitalului, la solicitarea comisiei de control, inventarierea acestora, crearea plusurilor de inventar în condiţii legale şi depozitarea lor în magazia unităţii sanitare.

Din verificarea efectuată de către comisia de control privind funcţionarea aparaturii medicale, s-a constatat că Barocamera nu este funcţională şi nici instalată, cu toate că exista proces verbal de recepţie a acesteia şi proces verbal de punere în funcţiune şi de instruire a personalului medical pentru utilizarea aparaturii. În plus, barocamera a fost deja achitată, pe baza presupusei puneri în funcţiune, se mai arată în comunicatul citat.

Ce declara profesorul Ioan Lascăr în urmă cu câteva săptămâni

Prof. univ. dr. Ioan Lascăr a declarat în urmă cu două săptămâni că, Secţia de Arşi de la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, investiţie ''deosebit de costisitoare", este perfect funcţională, asigurând ''asistenţă de înaltă calitate într-un domeniu medical extrem de delicat", dar constituindu-se şi într-o ''şcoală pentru multiplicarea, în România, a unor asemenea compartimente ce tratează cazuri deosebit de delicate", scrie Agerpres.

''Avem în rezolvare, în prezent, primele trei cazuri. A fost o naştere dificilă şi costisitoare. A durat 16 ani pentru a crea o structură cu totul nouă în România, cu o dotare specifică materială şi umană de vârf. Extrem de costisitoare pentru că un bolnav ars reprezintă cel mai complex şi mai costisitor tip de pacient. Fiind o structură absolut nouă, a fost necesară şi profesionalizarea personalului medical ce o deserveşte. Acum această unitate medicală este una competiţională la nivel mondial, fiind proiectată, croită, dotată ca afară şi funcţionând cu personal având o viziune racordată la ceea ce este mai nou în asemenea instituţii în spaţiul european", a spus Lascăr, şeful Secţiei de chirurgie plastică şi reparatorie de la Floreasca.

×
Subiecte în articol: spitalul Floreasca colectiv arsi
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close