Antena 3 CNN Actualitate Lavanda, la un pas să fie pusă pe lista plantelor periculoase. Experții spun că poate provoca iritații și alergii grave

Lavanda, la un pas să fie pusă pe lista plantelor periculoase. Experții spun că poate provoca iritații și alergii grave

Comisia Europeană a pus gând rău lavandei. Experții de la Bruxelles spun că poate provoca iritații și alergii grave, așa că vor să o treacă pe lista plantelor periculoase.

Lavanda, la un pas să fie pusă pe lista plantelor periculoase. Experții spun că poate provoca iritații și alergii grave
Sursa foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    17 Aug 2021   •   14:01

O astfel de reglementare i-ar obliga pe cei din industria cosmetică să folosească alte uleiuri, decizie care ar putea lovi puternic în rândul agricultorilor, care au plantații de lavandă din ce în ce mai populare.

Ovidiu Roșca, crescător de lavandă, a avut o intervenție telefonică la Antena 3, în care a explicat ce ar însemna pentru el și alți agricultori o astfel de decizie la nivel european.

”Sincer, când am auzit această știre mi-a venit să plâng puțin, nu neapărat pentru businessul nostru, care oricum merge greu, ci pentru direcția în care se vrea să se meargă, adică a pune niște uleiuri esențiale, care încet, încet au reușit să intre in mentalitatea omului și să vadă că îi ajută, să le scoți dintr-o dată pe listă de substanțe periculoase. Mi se pare absurd”, a spus Ovidiu Roșca.

Contrar a ceea ce se știa până acum depre lavandă, precum că are efecte benefice pentru organism și sănătate, experții de la Bruxelles au observat că această plantă este destul de periculoasă, putând să provoace iritații și alergii grave.

”În România încă nu a ajuns să fie atât de populară. Nu ne putem lăuda cu o afacere în plină desfășurare. Ba mai mult, în ultimii doi ani, au scăzut chiar la jumătate prețul uleiului esențial, la vânzarea en-gros, ceea ce, noi, ca producători, suntem pe stoc cu uleiul din ultimii doi ani, încercăm să îl vindem prin brand-uri și prin resursele noastre.

Această veste, care clar va speria mulți oameni necunoscători sau neavizați în uleiurile esențiale, probabil va distruge total această piață”, a mai spus Ovidiu Roșca, cultivator de lavandă, la Antena 3.

×
Subiecte în articol: lavanda
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close