Antena 3 CNN Actualitate Legea pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare, adoptată de Senat | Schimbări radicale pentru mentalitatea românilor

Legea pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare, adoptată de Senat | Schimbări radicale pentru mentalitatea românilor

Inițiativa legislativă privind prevenirea și reducerea risipei alimentare a fost adoptată, astăzi, de Senat.

Legea pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare, adoptată de Senat | Schimbări radicale pentru mentalitatea românilor
Sursa foto: Colaj Pixabay.com/tumisu | wallstreet.ro
de Claudia Popovici    |    10 Oct 2022   •   19:07

Proiectul a fost lucrat și depus de peste 160 de parlamentari și prevede obligații concrete care să contribuie efectiv la lupta împotriva risipei alimentare.

„România este țara cu peste o treime din populație în risc de sărăcie și excluziune socială, conform statisticilor oficiale.

România aruncă anual 2,55 milioane de tone de mâncare.

În același timp, în România se aruncă anual 2,55 milioane de tone de mâncare.

Pe scurt, pierdem zilnic cantități considerabile de alimente, în timp ce o mare parte a populației nu își permite accesul la alimente de bază.

Această realitate trebuie schimbată, iar proiectul de față îşi propune să facă pași importanți în acest sens”, a declarat deputatul USR Diana Buzoianu, co-inițiatoarea legii, citată de Mediafax. 

Ce prevede legea privind prevenirea și reducerea risipei alimentare

Conform proiectului, Ministerul Agriculturii va realiza o platforma naţională online pentru raportarea datelor privind risipa alimentară de către operatorii economici, va publica pe site date relevante anuale cu privire la progresele făcute pentru prevenirea şi diminuarea risipei alimentare şi va realiza strategia naţională de prevenire şi reducere a risipei alimentare care va fi actualizată o dată la 5 ani

De asemenea, autoritățile administrației publice vor avea, pentru prima dată în legislație, obligația să ia măsuri împotriva risipei alimentare.

Și operatorii economici vor avea obligația să depună toate eforturile pentru a încheia contracte prin care să doneze produsele alimentare înainte de expirare.

Pentru a ușura procedurile, proiectul stabilește condiții mai puțin birocratice pentru organizațiile care preiau alimentele neperisabile de la magazine şi lanțuri alimentare.

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close