Antena 3 CNN Actualitate Locale Cetatea dacică UNESCO de la Căpâlna a fost vandalizată. Mai multe persoane au tăiat artefactele cu flexul

Cetatea dacică UNESCO de la Căpâlna a fost vandalizată. Mai multe persoane au tăiat artefactele cu flexul

Cetatea Dacică de la Căpâlna a fost vandalizată. Mai multe persoane au tăiat cu flexul artefactele și le-au prins în șuruburi de panoul informativ. Pagubele sunt uriașe.

de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Noi 2023   •   12:58

Informații importante în prinderea făptașilor au fost oferite chiar de paznicul Cetății Căpâlna, care a mărturisit că a văzut patru motocicliști în timp ce urcau spre cetate, pe înserat. Cel mai probabi, distrugerea efectivă a pieselor de patrimoniu a avut loc în cursul nopții.

Artefactele, mai multe piese dacice de mare valoare, au fost tăiate cu flexul și găurite pentru a putea fi fixate cu șuruburi în panou, ca mai apoi, totul să fie stropit cu vopsea roșie. 

Citește și: Circuite medievale în jurul Brașovului

Cetatea este în administrarea Consiliului Județean Alba, iar instituția a sesizat deja Poliția și a fost declanșată o anchetă pentru vandalizarea ei.

”Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Alba s-au sesizat din oficiu în legătură cu faptul că persoane necunoscute ar fi distrus, prin vopsire, în 27 octombrie, un semn de orientare turistică și o bancă din lemn, aflate în proximitatea Cetății Căpâlna.

De asemenea, ar fi fost montat, pe panou, mai multe obiecte metalice.

Polițiștii din Alba au transmis duminică faptul că a fost întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere, iar obiectele au fost ridicate, urmând să fie expertizate.

În funcție de rezultatul expertizei, cercetările vor fi extinse cu privire la posibile fapte de furt și braconaj arheologic”, a transmis IPJ Alba.

Cetatea a fost ridicată în timpul domniei lui Burebista și face parte din Complexul Cetății Dacice din munții Orăștiei.

Aceasta este cuprinsă în lista patrimoniului mondial UNESCO.

 

 

×
Subiecte în articol: cetatea dacica capalna vandalizare
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close