Antena 3 CNN Actualitate Locale ÎPS Teodosie nu va fi audiat în cazul incendiului de la Arhiepiscopia Tomisului

ÎPS Teodosie nu va fi audiat în cazul incendiului de la Arhiepiscopia Tomisului

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, nu va fi audiat în cazul incendiului de la Palatul Arhiepiscopal. Anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

ÎPS Teodosie nu va fi audiat în cazul incendiului de la Arhiepiscopia Tomisului
Sursa foto: Arhiepiscopia Tomisului/Facebook Claboo Media
de Georgiana Botez    |    17 Oct 2022   •   18:06

Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt  Arhiepiscopia Tomisului a mai precizat că pagubele au fost însemnate, iar clădirea nu mai este funcțională.

Un evaluator va veni mâine ca să evalueze pagubele astfel incat ulterior firma de asigurări sa acopere cheltuielile. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

La două zile de la dezastru anchetatorii au o cauza probabilă însă deocamdată niciun vinovat.

În tot acest timp, angajații Palatului arhiepiscopal încearcă să mai recupereze ce se mai poate și nu a fost afectat de incendiu.

Incendiul de la Arhiepiscopia TomisuluiI ar fi izbucnit din cauza unei lumânări uitată aprinsă

"Evaluăm ce s-a întâmplat, vedem ce este de făcut pe viitor, ne este grijă și de viața credincioșilor și de bunurile administrative. Palatul arhiepiscopal trebuie repus în funcțiune, la ora asta nu este funcțional pentru că a ars și podul, țin să menționez că acolo nu era o mansardă. A ars podul palatului construit în 1923. Din cauza lemnăriei, care era foarte uscată, mare parte din ea s-a autoaprins. Confirmăm și noi ceea ce au spus pompierii că sursa a fost o lumânare sau o candelă uitată într-o chilie", a precizat Eugen Tănăsescu.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului a mai declarat că momentan nu s-a finalizat procesul de evaluare a pagubelor.

"Acest lucru urmează sa fie făcut în zilele următoare însă a dat asigurări ca nu este vorba de obiecte de patrimoniu, înscrisuri vechi sau documente administrative.Suntem în proces de evaluare . Mâine ne întâlnim cu asiguratorul. Nu avem încă trasă o linie la pagube în momentul acesta. Dar pagubele sunt însemnate atât din punct de vedere material și ne bucurăm că nu avem pagube umane, în sensul că nu avem victime. Nu am făcut o estimare. Este vorba de toată structura din pod. Chiliile nu erau chiar chilii, erau niște spații pe care le amenajasem noi pentru diverse nevoi și stăteau și călugării care se mai rugau”, a mai spus Eugen Tănăsescu.

Din fericire, incendiul a rămas doar la nivelul podului, dar chiliile sunt afectate de apă.

Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt  Arhiepiscopia Tomisului: "Nu va fi audiat ÎPS Teodosie, pentru că nu are de ce"

Acum Arhiepiscopia Tomisului se gândește de unde va face rost de resursele financiare pentru reabilitarea clădirii. Vor să organizeze chiar o campanie de donare.

Între timp s-au făcut și primele audieri, însă ÎPS Teodosie nu va fi audiat.

"Au fost audiați părinții călugări care s-au autoevacuat atunci, ei sunt sursa primară a informației. Nu va fi audiat ÎPS Teodosie, pentru că nu are de ce, el nevând legătură cu acest incendiu, nelocuind acolo […] Călugărul în chilia căruia s-a uitat lumânarea aprinsă a fost audiat. Nu știm sigur dacă a fost a lui sau alta. Vom vedea dacă va fi tras la răspundere de biserica. Discuția primară nu este să tragem pe cineva la răspundere, ci să rezolvăm o problemă", a mai declarat reprezentantul bisericii.

Se pare ca acum este nevoie și de o expertiză a specialiștilor de la inspectoratul in construcții. Cât despre reluarea activității la palat aceasta ar urma sa se întâmple peste câteva luni bune.

×
Parteneri
100 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă până pe 1 mai!
x close