Marian Tutilescu: România are toate şansele să intre în Schengen

de M.Z.    |    04 Sep 2012   •   15:52
Marian Tutilescu: România are toate şansele să intre în Schengen Foto: Mediafax

Şeful Departamentului Schengen din Ministerul de Interne, Marian Tutilescu, a afirmat, marţi, că, din punctul său de vedere, România are toate şansele să fie acceptată în Spaţiul Schengen.

Chestorul-şef Marian Tutilescu a explicat că din cele 11 cerinţe principale ale Uniunii Europene, au fost îndeplinte zece, în timp ce ultima ţine exclusiv de competenţele Parlamentului, care, de altfel, a intrat luni în sesiune şi care "va avea, probabil, în vedere şi aceste probleme", potrivit Mediafax.

Tutilescu a declarat că, în momentul de faţă sunt luate în calcul "două vulnerabilităţi" venite din partea Germaniei şi Olandei, însă speră ca, până în momentul în care raportul va ajunge pe masa Comisiei Europene, cele două state să-şi schimbe poziţia.

Consiliul Afacerilor Interne din 19 septembrie 2012 ar trebui să ia o decizie privind accesul României în Spaţiul Schengen.

La rândul său, preşedintele Traian Băsescu a susţinut, marţi, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, că aliaţii şi prietenii României nu au motive să respingă aderarea ţării noastre la Schengen, el precizând că argumentul este că, deşi politicienii şi-au asumat acţiuni "ilegale", instituţiile statului de drept au funcţionat "corect".

"Aliaţii şi prietenii noştri nu au motive să ne respingă intrarea în Schengen. Proba este că instituţiile statului de drept au funcţionat chiar dacă politicienii şi-au asumat acţiuni ilegale. Este un punct de vedere pe care vă rog pe toţi ambasadorii să îl susţineţi", a spus Băsescu, care a precizat că "greşelile oamenilor politici nu pot să ducă la anularea drepturilor pe care românii le aveau".

Comisia Europeană a consemnat ca fiind pozitive rapoartele privind Mecanimul de Cooperare şi Verificare impus României, din lunile februarie 2011, iulie 2011, februarie 2012, iulie 2012. Olanda cerea, în vederea unei soluţii favorabile în contextul Schengen, două rapoarte consecutiv pozitive.x close