"OK, we f***** it up", comentariul unui ministru ungar despre Legea Presei

de Antena3.ro    |    10 Ian 2011   •   13:57
"OK, we f***** it up", comentariul unui ministru ungar despre Legea Presei Foto: 2space.net
Ministrul ungar al Dezvoltării, Tamas Fellegi, a comentat Legea Presei într-un mod cel puţin nepotrivit pentru un oficial. În cadrul unei discuţii cu autorităţile europene referitoare la controversatul act legislativ, acesta a spus: "OK, we f***** it up".

Jurnaliştii The Economist au publicat săptămâna trecută un articol pe această temă, însă nu au dorit să dezvăluie numele persoanei care s-a exprimat în acest fel. Ministrul a dorit însă să precizeze că despre el este vorba în articolele respective.

Mai mult, Tamas Fellegi l-a contactat telefonic pe jurnalistul care a scris articolul şi i-a precizat că susţine în continuare legea presei, iar cuvintele nu tocmai ortodoxe pe care le-a folosit se refereau nu la conţinutul legii, ci la modul în care Ungaria şi-a stabilit strategia de comunicare, informează politics.hu.

Potrivit primului articol scris de jurnalistul The Economist pe această temă, unul dintre miniştri afirmase că aceasta lege nu diferă de cele din ţările occidentale, însă că reglementarea mass-media este mai necesară în Ungaria decât în tarile occidentale.

Preşedintele Ungariei, Pal Schmitt, a promulgat, în ultima zi a anului trecut, o lege controversată privind presa, în pofida reacţiilor negative pe care acest text legislativ le-a provocat în ţară şi în străinătate. Legea a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2011.

Oficialii germani au cerut Ungariei să modifice actul normativ, pe motiv că încalcă grav principiile libertăţii de exprimare. În plus, legea sporeşte nepermis de mult controlul guvernului asupra mijloacelor de informare în masă.

Controversatul document prevede înfiinţarea unei autorităţi însărcinate cu supravegherea producţiei de ştiri la nivel naţional. Aceasta poate aplica amenzi usturătoare instituţiilor media care încalcă regulile.

Autoritatea e dominată de oameni loiali guvernului, care ar putea oricând să comită abuzuri. Din acest motiv, noul act normativ e privit cu ostilitate de organizaţiile care luptă pentru libertatea presei.

 

 

 

x close