Antena 3 CNN Actualitate Media Raportul de activitate al TVR a fost respins de Parlament. Conducerea Televiziunii Române a fost demisă

Raportul de activitate al TVR a fost respins de Parlament. Conducerea Televiziunii Române a fost demisă

Raportul de activitate al TVR a fost respins de Parlament. Conducerea Televiziunii Române a fost demisă
27 Sep 2017   •   11:47

Raportul de activitate al Societăţii Române de Televiziune pe anul 2016 a primit miercuri vot negativ în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului.

Raportul şi contul de execuţie bugetară pe anul 2016 au fost respinse, fiind înregistrate 203 voturi ''pentru'' şi 74 ''împotrivă''.

Preşedintele Comisiei de cultură din Senat, Radu Preda, a prezentat în plen decizia de respingere a Raportului de activitate al SRTv de către comisiile reunite, hotărâre luată în 19 septembrie.

"Aşa cum reiese din raportul de activitate, se reaminteşte că TVR a încheiat la 31 decembrie 2016 cel mai greu an din istoria sa. Prăbuşirea a început acum 10 ani, rostogolirea şi creşterea datoriilor, lipsa achiziţiilor valoroase, neglijarea producţiei, menţinerea subfinanţării, dezinteresul intern şi extern faţă de instituţie au adus Televiziunea naţională în pragul colapsului. (...) Datoria la 31 decembrie 2016 era de 653.902.073 lei, peste 145 de milioane de euro. (...) Investiţiile în programe au scăzut cu 90% şi cu un procent apropiat a scăzut şi cota de piaţă - 85%", a afirmat Radu Preda, care a citat din Raportul de activitate al SRTv pe 2016, amintind că şi contul de execuţie bugetară al instituţiei a primit aviz negativ.

Pe 19 septembrie, parlamentarii PNL s-au retras de la şedinţa comisiilor reunite, acuzând dezbaterea "pe repede înainte" a Raportului de activitate al SRTv, prin introducerea unui punct suplimentar pe ordinea de zi. Şi în plenul reunit, preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, Gigel Ştirbu, a reafirmat că este pentru prima dată când în plenul celor două Comisii reunite de cultură raportul unei instituţii de o asemenea importanţă a fost dezbătut "pe repede înainte".

"Cele două comisii au fost reunite pentru a audia candidaţii pentru CA al Societăţii Române de Radiodifuziune, dar în plenul celor două comisii a venit o propunere de suplimentare de ordine de zi pentru a se analiza şi discuta raportul SRTv, în situaţia în care acest raport trebuie prezentat de Consiliul de Administraţie, de conducerea acestei instituţii. Niciodată nu s-a întâmplat ca un raport al unei instituţii de o asemenea importanţă să fie pus pe ordinea de zi instantaneu şi să fie citit şi dezbătut şi votat în decurs de 10 - 20 de minute. Vă anunţ pe această cale că grupul parlamentar al PNL va vota împotriva respingerii acestui raport. Maniera procedurală pe care PSD înţelege să o aplice putem spune că nu ne cade deloc bine", a afirmat Ştirbu.

"Rapoartele au ajuns din primăvară la Parlament, au stat aproape patru luni de zile fără să ajungă la comisie şi au termen din aprilie", a replicat Radu Preda. El a adăugat că, până acum, datoriile pe acest an ale SRTv se ridică la peste 40 de milioane de lei. "Trebuia să luăm măsuri acolo şi trebuia să luăm repede", a argumentat Preda.

Respingerea raportului de activitate al SRTv pe 2016 atrage după sine demiterea de drept a Consiliului de Administraţie al Televiziunii publice, a precizat preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

Noul preşedinte-director general interimar al SRTv va avea un mandat de şase luni.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close