x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Fii alături de noi!

Realitatea TV, amendată cu 15.000 de lei pentru injuriile lui Rareș Bogdan

de 23 Feb 2017   •   16:02
Realitatea TV, amendată cu 15.000 de lei pentru injuriile lui Rareș Bogdan 16

Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au decis, joi, să amendeze cu 15.000 de lei postul Realitatea TV pentru mai multe abateri de la prevederi ale legislaţiei audiovizualului într-o ediţie a emisiunii "Jocuri de putere" unde s-a discutat, printre altele, despre Daniel Dragomir, fost ofiţer în cadrul Serviciului Român de Informaţii.

CNA a stabilit că postul a încălcat prevederi potrivit cărora moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă; în virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte mai multe principii, printre care cel privind asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine; toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

"Nu cred că emisiunea respectivă este concludentă pentru stilul 'Jocuri de putere' (...) e vorba despre e o emisiune pamflet, care nu a fost notată drept pamflet, dar aş vrea să ţineţi cont în analiza dumneavoastră că vorbim despre o persoană care e în continuare sub acuzare, sigur, se bucură de prezumţia de nevinovăţie", a spus Rareş Bogdan, realizatorul emisiunii "Jocuri de putere".

Radu Herjeu, membru al CNA, a menţionat că instanţa e singura care pune pecetea de infractor pe cineva şi că pamfletul nu se bazează pe injurii.

"Măcar acum, cu scurgerea timpului, e destul de uşor de văzut că nimeni nu a propus nicio închidere de emisie şi aşa mai departe", a spus vicepreşedintele CNA, Răsvan Popescu.

Rareş Bogdan a menţionat că oameni din partide "ameninţau" privind Realitatea.

"Dacă la nivel politic aţi afla că s-ar pregăti nişte lucruri îngrozitoare legate de viitorul Realităţii şi că treaba asta s-ar face cu mâna CNA-ului (...) înseamnă că dumneavoastră consideraţi că unele partide au asemenea influenţă asupra membrilor CNA (...) vi se pare că CNA e o instituţie politizată? Dacă da, daţi-mi un exemplu sau două", a spus Radu Călin Cristea, membru al CNA.

Rareş Bogdan a spus că mulţi membri ai Consiliului sunt puşi politic. "Nu sunteţi politizaţi, sunteţi puşi politic mulţi dintre dumneavoastră, dar sper să reuşiţi să staţi departe de presiunile politice. (...) Doresc să staţi departe de presiunile unor oameni din conducerile partidelor", a declarat Rareş Bogdan.

Cristea i-a spus că deja se întâmplă acest lucru. "Nu doriţi, pentru că deja se întâmplă lucrul acesta", a menţionat Radu Călin Cristea.

"Sper să reuşiţi să staţi departe de presiune, dar e greu (...) îi cunosc din întâmplare pe unii dintre ei şi ştiu de ce sunt capabili", a menţionat Rareş Bogdan.

El a subliniat că numirile la CNA sunt făcute de instituţii politizate.

Sursă: Agerpres
sati