Antena 3 CNN Actualitate Media Reportaj BBC: Sistemul medical din România, în pragul colapsului (VIDEO)

Reportaj BBC: Sistemul medical din România, în pragul colapsului (VIDEO)

Reportaj BBC: Sistemul medical din România, în pragul colapsului (VIDEO)
Sursa foto: Foto: captura bbc.co.uk
12 Aug 2010   •   11:57

Sistemul medical din România este în prag de colaps. Este opinia jurnaliştilor de la BBC care au realizat un material despre starea spitalelor româneşti. Postul britanic mai observă că dintre toate ţările Uniunii Europene, România alocă cel mai mic buget pentru sănătate.

Pacienţii spitalelor din România sunt tot mai supuşi riscurilor, scrie BBC. Asta în condiţiile în care România are cele mai mici cheltuieli cu sistemul de sănătate din Uniunea Europeană. În plus, scriu jurnaliştii britanici, această lipsă de finanţare duce şi la emigrarea personalului medical. Din 2007, observă BBC, aproape 5.000 de medici, respectiv unul din zece, au plecat din România către Europa Occidentală, unde pot câştiga de zece ori mai mult.

Pentru a demonstra lacunele sistemului medical românesc, BBC realizează un reportaj despre Amalia Antoniu. În luna mai, aminteşte BBC, prim-solista Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian" a fost la un pas de moarte după ce a intrat în comă în urma unei operaţii minore.

"Când eram în spital totul era tragic. În primul rând, am cumpărat medicamentele cu banii mei. Nu aveau bandaje, ace. Nu sterilizau blocul operator. Toată lumea se infecta, iar asta este o tragedie reală. Nu îşi schimbau hainele. Nu închideau blocul operator. Deci ne-am infectat cu toţii?, povesteşte Amalia Antoniu, prim-solista Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian".

BBC mai aminteşte cazul unui băieţel dintr-un sat românesc, care a murit din cauza unei infecţii severe la spitalul din Slatina, unde fusese internat cu o fractură. BBC susţine că moartea acestuia arată "cât de bolnav este sistemul medical din România".

Jurnaliştii britanici observă că România a primit cel mai mic buget pentru Sănătate din toate ţările Uniunii. Adică doar 3,6 la sută din PIB, mai puţin de jumătate din cât alocă Marea Britanie şi o treime din bugetul sănătăţii din Germania.

Antena3.ro

 

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close