Antena 3 CNN Actualitate Media Un reprezentant de seamă al mass-media din Ungaria a fost informator al Securităţii române

Un reprezentant de seamă al mass-media din Ungaria a fost informator al Securităţii române

Un reprezentant de seamă al mass-media din Ungaria a fost informator al Securităţii române
Sursa foto: Foto: zigzag-online.ro
07 Dec 2010   •   21:25

O personalitate a mass-media din Ungaria, Peter Heltai, a fost informator al Securităţii pe vremea regimului comunist din România relatează, marţi, relatează RFI în pagina electronică, citat de Mediafax. Potrivit documentelor făcute publice de RFI, numele conspirativ al lui Heltai era Hegel.

Pe parcursul mai multor ani, Peter Heltai a fost redactor-şef al televiziunii publice ungare şi director de creaţie al televiziunii Duna.

De asemenea, a fondat şi este în prezent proprietarul mai multor organisme de presă (Inforadio, Televiziunea RTL Klub) şi membru în consiliul de administraţie al importantului trust de presă Advenio. În plus, Heltai este fondatorul unei şcoli superioare de mass-media.

"Nu ştiu de ce a făcut-o. Există posibilitatea să fi fost şantajat şi să nu fi fost ceva voluntar, însă cert este că după schimbarea de regim nu m-a contactat niciodată pentru a-şi mărturisi faptele sau pentru a-şi cere iertare", a scris, pentru o publicaţie electronică din Budapesta, Tibor Gall, fost disident şi artist plastic din Cluj, care locuieşte în prezent în Germania.

În urmă cu doi ani, Tibor Gall ceruse de la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii acces la dosarul său din perioada comunistă. CNSAS i-a aprobat cerereaşi i-a oferit un material voluminos, în care informatorii figurau cu numele lor de cod. În urma cererii sale, CNSAS a deconspirat, în urmă cu câteva zile, numele în cauză, identificând numele conspirativ "Hegel" cu Peter Heltai.

În documentele CNSAS se arată că "Hegel" a scris rapoarte informative despre activitatea disidenţilor şi a presei samizdat din România şi Ungaria. De asemenea, "Hegel" a furnizat informaţii despre o revistă care apăruse la Oradea în 1982, denumiktă "Ellenpontok".

Heltai, alias "Hegel" a primit, de la Securitate, misiunea de a strânge informaţii, dar şi de a difuza informaţii denigratoare despre cercurile disidente din Transilvania şi Ungaria, despre activitatea lui Gaspar Miklos Tamas, a lui Andras Keszthelyi, Attilla Ara-Kovacs, Ilona Toth, Karoly Toth, Tibor Gall, Geza Szocs, în prezent secretar de stat în Guvernul ungar, sau Marius Tabacu, şef al Filarmonicii de la Cluj.

Peter Heltai spune însă că nu a fost agent al Securităţii, precizând că informaţiile au fost furnizate sub şantaj şi că erau deja cunoscute de serviciul secret comunist român.

×
Subiecte în articol: Securitate România CNSAS comunism
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close