Antena 3 CNN Actualitate Parada militară de 1 Decembrie s-a încheiat. Imagini spectaculoase, la Antena 3. Președintele Klaus Iohannis, huiduit în momentul sosirii

Parada militară de 1 Decembrie s-a încheiat. Imagini spectaculoase, la Antena 3. Președintele Klaus Iohannis, huiduit în momentul sosirii

Parada militară de 1 Decembrie s-a încheiat. Imagini spectaculoase, la Antena 3. Președintele Klaus Iohannis, huiduit în momentul sosirii
Sursa foto: Foto: MApN
01 Dec 2016   •   11:50

Ziua Națională a României este sărbătorită la Antena 3 alături de dumneavoastră. Programul zilei este unul special și a început cu parada militară de la Arcul de Triumf. 

Startul manifestărilor a fost dat de şeful Statului Major General, Nicolae Ciucă, acesta anunţându-l pe preşedintele Klaus Iohannis că detaşamentele sunt pregătite de acţiuni. Ulterior, Iohannis a trecut în revistă Garda de Onoare, după care a fost intonat Imnul Naţional. 

Şeful statului a depus o coroană de flori la Arcul de Triumf. 

Printre oficialităţile care au asistat la paradă s-au numărat cei trei foşti preşedinţi ai României, Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, premierul Dacian Cioloş, membri ai guvernului şi reprezentanţi ai Corpului Diplomatic. Printre aceştia, ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell, însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite în România, Dean Thompson, şi ambasadorul Franţei, Francois Saint-Paul. 

La paradă au mai fost prezenţi directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Helvig, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu. 

Gabriela Firea, Călin Popescu Tăriceanu sau Liviu Dragnea sunt câţiva dintre politicienii care au stat în public la parada de 1 Decembrie, după ce preşedinţia a decis să invite în tribuna oficială doar câţiva politicieni.

Urmărește AICI ANTENA 3 HD LIVE

 

UPDATE: Primarul Capitalei, Gabriela Firea, spune că 1 Decembrie este ziua copiilor, cărora trebuie să le rămână o Românie mai bună.

UPDATE: Ministrul Apărării, Mihnea Motoc, transmite mulțumiri românilor pentru dragostea arătată militarilor.

UPDATE: Preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a transmis joi, de Ziua naţională a României, un mesaj de curaj şi hotărâre. 

UPDATE: Avioanele Mig-21 Lancer și F-16 Fighting Falcon, apariție spectaculoasă pe cerul Bucureștiului.

UPDATE: Academicianul Dinu C. Giurescu a transmis un mesaj special pentru telespectatorii Antena 3, de Ziua Națională a României. 

UPDATE: Victor Ponta a postat, pe pagina de Facebook, un mesaj în care scrie că 1 Decembrie este ziua Unirii și a românilor, ”nu a celor care o vând și o umilesc”.

UPDATE: Fostul preşedinte Traian Băsescu a transmis de Ziua naţională a României, un gând ”aparte” pentru românii care se află în afara graniţelor. 

UPDATE: Avioanele F-16 recent intrate în dotarea Forțelor Aeriene Române au decolat de la Fetești și se îndreaptă spre București.

Acestea urmează să survoleze Piața Arcului de Triumf, în același timp cu defilările de la sol.

Cele șase avioane F-16 A/B MLU au un nivel de echipare modern și în acest moment sunt ”vârful de lance” al aviației militare române.

UPDATE: Parada militară este condusă de general-locotenent Adrian Tonea, locțiitorul Șefului Statului Major General.

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a ajuns în Piața Arcului de Triumf și a primit salutul Gărzii de Onoare. Președintele a fost huiduit de o parte din mulțimea prezentă în zonă.

UPDATE: Diplomaţii maghiari au primit interdicţie să participe la recepţiile organizate de ambasadele României cu ocazia Zilei Naţionale. Dispoziţia ar fi venit direct de la ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto.

UPDATE: Manifestările de 1 Decembrie au început la Alba Iulia, cu o depunere de coroane.

UPDATE: John Kerry, Secretarul de Stat al SUA, a transmis un mesaj de felicitare poporului român, dar și un mesaj criptic pentru politicienii români.

UPDATE: Un incident a avut loc, joi dimineață, înainte de începerea paradei de 1 Decembrie. Un bărbat a fost oprit la un filtru de securitate cu un pistol în bagaje.

Știrea inițială

ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI. Peste 3.000 de militari şi specialişti de la Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul Român de Informaţii participă la parada de 1 Decembrie, alături de peste 300 de mijloace tehnice, din care aproximativ 50 de aeronave printre care şi cele şase avioane F-16 achiziţionate de Forţele Aeriene anul acesta, anunță Agerpres.

Dincolo de semnificaţia principală a datei de 1 Decembrie - Ziua Naţională a României, anul acesta parada militară îi omagiază pe eroii căzuţi în Primul Război Mondial, în contextul în care anul acesta s-au împlinit 100 de ani de la intrarea României în Războiul de Reîntregire. 

Parada se vede la Antena 3, LIVE, în HD

 

Ziua Națională a României este sărbătorită, ca în fiecare an, la Antena 3. Păstrând tradiția ultimilor cinci ani, Antena 3 vă propune o transmisiune spectaculoasă, începând cu ora 10.00, de la PARADA MILITARĂ, cu Sabina Iosub și Radu Tudor. Pentru prima dată, vezi spectacolul Zilei Naționale într-o nouă lumină: 20 de camere HD, într-o transmisiune LIVE fără precedent în România, alături de cele mai mari personalități ale țării și de cei mai buni jurnaliști ai țării. 

Pe 1 decembrie, România e aici: la Antena 3.

Toată ziua la Antena 3 veți avea parte de ediții speciale. Jurnaliștii și vedetele Antena 3 au filmat materiale interesante în toată țara cu personaje reprezentative pentru ZIUA NAȚIONALĂ. 

Seara vă invităm la o ediție specială cu Mihai Gâdea, care v-a pregătit o reală surpriză.

Nu rata PARADA MILITARĂ și edițiile speciale de ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI la #ANTENA3. 

Urmărește AICI ANTENA 3 HD LIVE

----------------------------

 

Programul paradei de 1 Decembrie

Parada va începe în jurul orei 11.00, după venirea președintelui Klaus Iohannis în Piața Arcului de Triumf.
Parada va fi deschisă de militari din cadrul Batalionului 2 Infanterie "Călugăreni", echipaţi cu noua ţinută de luptă a forţelor terestre. Potrivit MApN, aceasta oferă o protecţie îmbunătăţită militarilor, având printre altele capacitatea de a fi impermeabilă şi rezistentă la foc.

Defilarea va continua cu un detaşament format din militari răniţi în misiunile executate în afara graniţelor, în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan.

Vor intra pe sub Arcul de Triumf militari din Batalionul 26 Infanterie "Neagoe Basarab", paraşutişti din Batalionul 495 Infanterie "Căpitan Ştefan Şoverth", vânători de munte din Batalionul 30 Vânători de Munte "Dragoslavele", militari din Forţele pentru Operaţii Speciale, dar şi din celelalte arme - genişti, Forţele Aeriene, Forţele Navale, Poliţie Militară, precum şi forţe ale Ministerului Afacerilor Interne şi ale Serviciului Român de Informaţii.

De asemenea, vor defila studenţi ai Academiei Tehnice Militare, Academiei Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu", Academiei Forţelor Aeriene "Henri Coandă", Academiei Navale "Mircea cel Bătrân", dar şi studenţi şi medici rezidenţi ai Institutului medico-militar. Va fi prezent la paradă un detaşament al Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre "Basarab I" şi unul al Colegiului Naţional Militar 'Dimitrie Cantemir' din Breaza. Un grup de defilare va al studenţilor Academiei de Poliţie "A. I. Cuza" va trece şi el pe sub Arcul de Triumf.

Defilarea terestră se va încheia cu două detaşamente - unul cu drapele de epocă purtate de tineri militari ai Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul", iar cel de-al doilea, al Asociaţiei "Tradiţia Militară", cu uniformele şi echipamentul Armatei Regale Române din anii 1915 - 1918: de Infanterie, de Grăniceri şi de Vânători de Munte. 

Tehnica de luptă a Armatei Române, prezentă la parada de 1 Decembrie

Defilarea tehnicii de luptă va fi deschisă de aviaţie. Vor survola Bucureştiul elicoptere IAR-330 Puma ale Armatei, apoi elicoptere MI-8 şi MI-17 şi Eurocopter-135 ale Ministerului Afacerilor Interne. Ele vor fi urmate de C-27J Spartan şi C-130 Hercules, aeronave de transport aparţinând Forţelor Aeriene.

Parada aeriană va continua cu trecerea avioanelor de antrenament şi atac la sol IAR-99 şi, în varianta modernizată, IAR-99 Şoim şi se va încheia cu evoluţia a două formaţii de zbor cu avioane supersonice MIG-21 LanceR şi a unei formaţii de avioane supersonice F-16 Fighting Falcon achiziţionate anul acesta.

La sol, vor defila vehicule militare precum transportoarele blindate Piranha şi Zimbru, tancurile TR-85M1, autovechiculele pentru operaţii speciale URO VAMTAC, maşinile de luptă ale infanteriei MLI-84M Jderul, sistemele antiaeriene Gepard.

De asemenea, bucureştenii vor putea vedea rachetele sol-aer Hawk şi OSA-AKM, lansatoarele multiple de rachete LAROM, sisteme radar şi autostaţii radio.

Ministerul Afacerilor Interne va participa cu motociclete ale Poliţiei Rutiere, autospeciale de intervenţie, dar şi cu un autolaborator criminalistic şi unitate mobilă de intervenţie în cazul dezastrelor. De asemenea, vor putea fi văzute diverse vehicule ale Jandarmeriei, Poliţiei de Frontieră, ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi ale Serviciului Român de Informaţii.

Defilarea se va încheia cu trecerea pe sub Arcul de Triumf a Cavaleriei Jandarmeriei Române şi a Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul".

În premieră, detaşamente militare din Germania, Marea Britanie, Italia şi Slovacia vor participa la parada de Ziua Naţională a României, alături de militari ai unor state care au mai defilat de 1 Decembrie şi în anii trecuţi.

Pe sub Arcul de Triumf vor mai trece militari din Republica Moldova, Polonia, Slovacia, Spania şi Statele Unite ale Americii.

Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, militarii germani care vor defila fac parte din Batalionul de gardă, unitatea Bundeswehr-ului care asigură garda protocolară de onoare în timpul vizitelor de stat şi al altor evenimente oficiale. Grupul de defilare polonez aparţine Batalionului Reprezentativ al Armatei Poloniei, o structură militară a Forţelor Armatei Poloniei, responsabilă cu organizarea ceremoniilor militare, subordonată Comandamentului Garnizoanei Varşovia.

Militarii moldoveni sunt din Garda de Onoare a Republicii Moldova şi, deşi au mai participat la paradele militare de Ziua Naţională a României, va fi pentru prima dată pentru ei când vor defila pe sub Arcul de Triumf din Bucureşti.

Din Italia vor veni patru militari din Regimentul Lancieri di Montebello. De asemenea, în premieră la parada militară naţională, participă reprezentanţii armatei Slovaciei. Aceştia aparţin Gărzii de Onoare, unitate care desfăşoară ceremonii de protocol la nivelul guvernului şi al Parlamentului Republicii Slovacia.

Tot pentru prima dată, bucureştenii îi vor vedea defilând pe militarii spanioli. Drapelul acestei ţări va fi purtat de locotenent-colonelul Juan Antonio Pińa Sanchez, ofiţer responsabil cu comunicarea strategică, în cadrul Comandamentului Diviziei Multinaţionale de Sud-Est de la Bucureşti, de locotenent-colonelul Jose Luis Mate Sanchez, locţiitor al comandantului la unitatea românească pentru integrarea forţelor NATO, precum şi de locotenent-colonelul Sixto Martínez Moneo, ataşat de afaceri interne în România, Ungaria, Slovenia şi Republica Moldova.

Armata Marii Britanii va fi reprezentată la defilare de militari din cadrul Regimentului Regal Irlandez "Pipes and Drums (Cimpoaie şi Tobe)".

Defilarea reprezentanţilor forţelor armate străine se va încheia cu un detaşament din SUA compus din puşcaşi marini şi militari din Batalionul 2 Puşcaşi Marini şi Batalionul 2 Sprijin Logistic de luptă din Baza Camp Lejeune din Carolina de Nord.

×
Parteneri
Gata cu amenzile! Apelul celui mai cunoscut polițist român de pe TikTok
x close