Antena 3 CNN Actualitate Povestea porcului din Brăila: Autorităţile confirmă aventura mistreţului care atacă instituţii

Povestea porcului din Brăila: Autorităţile confirmă aventura mistreţului care atacă instituţii

Povestea porcului din Brăila: Autorităţile confirmă aventura mistreţului care atacă instituţii
03 Feb 2010   •   11:14

O ştire furnizată în urmă cu circa două săptămâni de către Agerpres a reuşit să stârnească pe de-o parte amuzamentul unora şi pe de altă parte reacţii destul de dure din partea unei publicaţii. Este vorba despre povestea unui mistreţ "flămând" din Insula Mare a Brăilei, care ar trecut Dunărea înot şi ar intrat în municipiu, forţând intrarea în prefectură. Ştirea a fost preluată de către cei de la Adevărul, care au consacrat două pagini de ziar pentru a dovedi că informaţia este una falsă, difuzată "pe banii noştri". În replică, Agerpres oferă acum o serie de înregistrări prin care autorităţile confirmă aventura mistreţului.

Totul a început într-o zi de duminică, pe 24 ianuarie. Agenţia Naţională de Presă Agerpres a relatat atunci povestea incredibilă a unui porc mistreţ care ar fi trecut înot Dunărea, a ajuns pe faleza municipiului Brăila, după care "a urcat scările spre Palatul Administrativ, unde a forţat intrarea în Prefectură".

"Mistreţul a izbit de două ori cu capul uşa Prefecturii Brăila, spre stupoarea gardianului care păzea intrarea, la faţa locului fiind chemat un echipaj al Poliţiei Comunitare, care a încercat să prindă animalul sălbatic ajuns în oraş", precizau atunci cei de la Agerpres.

Textul furnizat de Agerpres

Brăila: Un mistreţ flămând a trecut Dunărea înot şi a intrat în municipiu, forţând intrarea în prefectură

Brăila, 24 ian /Agerpres/ - Un mistreţ flămând din Insula Mare a Brăilei (IMB) a trecut înot Dunărea din localitatea Măraşu şi a ajuns pe faleza municipiului Brăila, iar de aici a urcat scările spre Palatul Administrativ, unde a forţat intrarea în Prefectură.
Mistreţul a izbit de două ori cu capul uşa Prefecturii Brăila, spre stupoarea gardianului care păzea intrarea, la faţa locului fiind chemat un echipaj al Poliţiei Comunitare, care a încercat să prindă animalul sălbatic ajuns în oraş.
Speriat şi flămând, porcul sălbatic a fugit peste drum de Prefectură, la Palatul Agriculturi, a spart două geamuri de la subsolul instituţiei, iar de aici, cu poliţiştii pe urme şi hăituit de câinii comunitari, a alergat mai departe spre cartierele din oraş.
"S-a constituit o echipă de poliţişti, împreună cu doctorul de la Grădina Zoologică, care a pornit în urmărirea mistreţului pentru a-l tranchiliza, dar în cartierul Lacu Dulce, situat la ieşirea din oraş, i s-a pierdut urma pe un câmp în afara oraşului. Suntem pregătiţi să intervenim, în cazul în care vom primi informaţii legate de o nouă apariţie a lui", a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila, Camelia Bucur. AGERPRES / (Ecaterina Ignat)


Adevărul publică... adevărul adevărat

Deranjat de fabulaţia Agerpres, ziarul Adevărul a încercat a doua zi să demonteze în şase paşi povestea mistreţului fermecat. De la faptul că "mistreţii nu pleacă singuri de acasă", trecând prin faptul că animalul în cauză şi-a greşit destinaţia obişnuită şi ajungând la banii publici din care sunt plătiţi cei care lansează astfel de "zvonuri", ziariştii Adevărul au explicat cu lux de amănunte de ce această ştire este atât de neverosimilă şi irelevantă.

Atacurile nu s-au oprit însă aici. În următoarea zi a fost rândul redactorului-şef al ziarului Adevărul, Grigore Cartianu, să critice povestea porcului.

"Dacă povestea cu pricina - căci n-a fost o simplă ştire, ci un articol consistent, cu detalii fulminante - era produsă de o fiţuică oarecare, nu ar fi fost atâta deranj. Dar un ziar serios, o televiziune credibilă sau o agenţie de presă au obligaţia profesională de a evita asemenea derapaje", a explicat atunci Cartianu.

"Felul în care va ieşi din această încurcătură ne va arăta cât de mult îşi respectă publicul", mai spunea redactorul-şef de la Adevărul.


Agerpres îşi apără mistreţul şi înţeapă Adevărul

Reacţia agenţiei de ştiri nu a întârziat să apară. Într-un comunicat de presă, Agerpres "respinge campania de denigrare lansată de salariaţi ai cotidianului Adevărul" şi solicită publicarea dreptului la replică "în cel mai scurt timp şi tot pe prima pagină".

În plus, agenţia vine cu înregistrări audio în care agenţi de poliţie, reprezentanţi ai primăriei şi prefectul municipiului vorbesc despre această întâmplare.


"Au mai fost cazuri, acum vreo şapte ani parcă, au intrat prin Cireşu sau Ulmu", susţine directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Brăila - Laurenţiu Radu.
Ascultă aici declaraţiile autorităţilor din Bărila
"Cele declarate de mine către agenţia Agerpres în legătură cu subiectul privind mistreţul sunt adevărate şi au fost citate întocmai", susţine agentul de poliţie în cadrul Biroului de Presă al IPJ Brăila, Camelia Bucur.




Prefectul Brăilei, uimit de mistreţ

Dumitru Popa, prefectul Brăilei, susţine chiar că unul dintre jandarmi l-a informat cu privire la apariţia mistreţului. "Am rămas uimit", spune prefectul.

"Într-adevăr e un caz ciudat. Sâmbătă, în jurul prânzului, când am plecat din instituţie să mă îndrept spre o anumită locaţie (...) jandarmul m-a informat că în faţa prefecturii a trecut un porc mistreţ. Am rămas uimit. Am transmis să fie informată Direcţia Sanitar Veterinară şi Siguranţa Alimentelor, dânşii au fost informaţi, au încercat să dea de urma mistreţului şi informaţia care a ajuns înapoi la mine este că i-au pierdut urma", a declarat Dumitru Popa pentru Agerpres.

Iată, aşadar, că aventura porcului mistreţ începe să devină credibilă şi să întoarcă replicile acide la adresa celor care le-au lansat. Cine ştie, poate în curând vom avea ocazia să vizionăm şi înregistrări video de la o eventuală cameră amplasată pe sediul prefecturii. Sau poate mistreţul va decide să iasă din ascunzătoare şi să-şi mărturisească faptele. Sau poate întreaga poveste se va încheia aici înainte să capete amploare, ispitind vânătorii de senzaţii tari şi ducând în final la dispariţia speciei.

Un lucru e cert însă: porcii mistreţi există! Şi nu e bine să te îndoieşti de asta. Niciodată.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Brăila prefectura
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close