Antena 3 CNN Actualitate Prefectul de Constanţa, apel către medicii de familie: "Pe fiecare scară de bloc sunt trei persoane infectate. Oamenii suferă în casele lor, în aşteptarea ambulanței"

Prefectul de Constanţa, apel către medicii de familie: "Pe fiecare scară de bloc sunt trei persoane infectate. Oamenii suferă în casele lor, în aşteptarea ambulanței"

Prefectul județului, Silviu-Iulian Coșa, face un apel către medici să se implice în procesul de testare gratuită, în condiţiile în care doar 144 dintre cei 400 de medici de familie din județ fac testare pentru Covid în cabinete.

Prefectul de Constanţa, apel către medicii de familie: "Pe fiecare scară de bloc sunt trei persoane infectate. Oamenii suferă în casele lor, în aşteptarea ambulanței"
de Dana Musceleanu    |    07 Feb 2022   •   12:01

Silviu Coşa a transmis, luni, o scrisoare deschisă către medicii de familie din judeţul Constanţa, în care face apel la implicarea acestora în procesul de testare, precizând că municipiul a ajuns la o rată de peste 30 de infectări la mia de locuitori.

„Mai precis, pe fiecare scară de bloc sunt 3 persoane infectate. Oamenii suferă în casele lor, în așteptarea ambulanțierilor suprasolicitați de numărul imens de cereri de testare. Asta, cu toate că au la dispoziție un corp de profesioniști, apți să abordeze integral pacientul și problemele sale, cu toate implicațiile biologice, psihologice, familiale şi sociale care pot interveni în apariția și evoluția bolii. Mă refer la dumneavoastră, medicii de familie”, a spus prefectul de Constanța.

Conform acestuia, doar 144 din peste 400 de medici de familie din județ fac testare gratuită în cabinete.

„Asta înseamnă că un doctor aproape că se ocupă de pacienții a trei medici de familie, pentru că nu poate refuza cetățeni acoperiți de asigurarea de sănătate, dornici să beneficieze de un serviciu gratuit, care li se cuvine. Dacă în rândul dumneavoastră ar fi mai mulți colegi dispuși să testeze în cabinete, am avea un screening general al populației mult mai eficient, cu ajutorul căruia am putea ieși mai bine și mai rapid din acest impas epidemiologic. Cifrele nu mint, în condițiile unei tulpini care generează un număr ridicat de infectări, dar mai redus de spitalizări, așa că diagnosticarea cât mai rapidă reprezintă, pentru constănțenii aflați pe listele dumneavoastră, diferența între o răceală și o internare în ATI”, mai arată prefectul.

Silviu Coşa face un apel către medicii de familie din județ să se implice în procesul de testare și spune că rolul medicului de familie, într-o situație precum cea de față, este unul vital. 

×
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close