Antena 3 CNN Actualitate Procurori cercetați pentru că au dezvăluit informații confidențiale autorităților altui stat

Procurori cercetați pentru că au dezvăluit informații confidențiale autorităților altui stat

Procurori cercetați pentru că au dezvăluit informații confidențiale autorităților altui stat
Sursa foto: Foto captura Antena 3
26 Feb 2016   •   16:51

Inspecția Judiciară a exercitat acțiuni disciplinare față de doi procurori după ce ei au pus la dispoziția autorităților dintr-un alt stat, în afara cadrului legal, acte de urmărire penală confidențiale din dosare, se arată într-un comunicat al instituției, citat de Alina Petrescu, la Esențial, de la Antena 3.

Primul procuror este acuzat de ” nerespectarea secretului deliberării sau a confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter, precum şi a altor informaţii de aceeaşi natură de care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei, constând în aceea că  a  pus la dispoziţia autorităţilor dintr-un alt stat, în afara cadrului legal, acte de urmărire penală confidenţiale, nerespectarea, în mod nejustificat, a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului, prin aceea că  a  emis un ordin prin care a dispus redistribuirea unor dosare penale cu încălcarea dispoziţiilor legale; și exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă”, se arată în comunicatul Inspecției Judiciare.

Cel de-al doilea procuror, (suspendat din funcţie) este acuzat ”de două abateri de exercitare a funcţiei cu rea-credinţă, prevăzute de art. 99 lit. t) din Legea nr. 303/2004, constând în aceea că:  a informat, întocmit şi semnat, alături de prim procurorul unităţii, acte procedurale şi a pus la dispoziţia autorităţilor dintr-un alt stat, în afara cadrului legal, acte de urmărire penală în scopul declanşării unor investigaţii penale proprii; a redactat şi semnat în nume propriu, cu încălcarea prevederilor legale, mai multe acorduri privind constituirea unor echipe comune de anchetă cu autorităţile judiciare din alt stat”;

Totodată, el este acuzat ”de nerespectarea secretului deliberării sau a confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter, precum şi a altor informaţii de aceeaşi natură de care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei, cu excepţia celor de interes public, în condiţiile legii, abatere disciplinară prevăzută de art. 99 lit. lit. j) din Legea  nr. 303/2004, constând în aceea că a pus  la dispoziţia autorităţilor dintr-un alt stat, în afara cadrului legal, acte de urmărire penală confidenţiale”
se arată în comunicat..

”Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la răspunderea procurorilor în cauză”, se mai arată în comunicatul Inspecției Judiciare.



×
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close