Antena 3 CNN Actualitate PSD intervine în scandalul caselor de marcat: Reduceri pentru cei care îşi scanează singuri produsele

PSD intervine în scandalul caselor de marcat: Reduceri pentru cei care îşi scanează singuri produsele

O nouă controversă împarte România în două, după ce un hipermarket a anunțat că vrea să renunțe la casieri și oamenii vor fi nevoiți să își scaneze singuri produsele.

de Xenia Croitoru    |    06 Mar 2023   •   14:07

Românii s-a împărțit în două tabere - pro şi contra - după ce un mare lanţ de hepermarketuri a renunţat la casieriile clasice. Sunt oameni care susțin măsura și dar şi mulţi alţii care afirmă vehement că nu vor să fie ei pe post de casier.

În scandalul momentului intervine și politicul. Partidul Social Democrat pregătește o propunere legislativă, o lege care să vină în sprijinul celor care lucrează în magazine dar şi al clienţilor, dacă măsura va fi extinsă şi noi vom fi cei care ne vom scana singuri produsele la casele de tip self-pay.

Printre propunerile luate în calcul de social-democraţi se numără o taxă pe self device, pentru aparatele de plătit din magazine, aferentă unui salariu minim (aproximativ 1.200 de lei lunar), o reducere pentru clienţii care folosesc aceste sisteme de self-checkout (în limita unei sume, procent din bon) şi obligativitatea ca la un numar de case fără casier fizic să existe un număr fix de asistenţi umani. 

Sunt propuneri discutate în acest moment, potrivit surselor Antena 3 CNN, însă o variantă finală, cel mai probabil, va fi stabilită de către Ministerul de Finanțe, dar și în cadrul coaliției de guvernare.

Există mai multe variante în acest moment, conform unui posibil proiect pe care social-democrații l-ar putea aduce în dezbatere, și anume la un anumit număr de case să existe un asistent uman care să ajute. Sunt supermarket-uri în afară, de exemplu în Belgia, care au decis să renunțe la casieri, însă să fie o persoană care să ne supervizeze atunci când ne scanăm produsele. 

Dar dacă ne scanăm singuri produsele, să primim poate o reducere la factura finală, în funcție de decizia comună cu acel supermarket.

Sunt discuții în acest moment în acest sens și vom vedea care va fi decizia finală și ce se va întâmpla până la urmă cu toți acei angajați de la casele de marcat. Dacă vor rămâne în continuare angajați în acele supermarket-uri pe alte funcții sau se vor găsi alte variante.  

×
Subiecte în articol: scandalul caselor de marcat PSD
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close