Antena 3 CNN Actualitate Protestele anticipate de Maia Sandu au loc la Chișinău | Cabinetul lui Dorin Recean a fost învestit după ce opoziția a blocat tribuna

Protestele anticipate de Maia Sandu au loc la Chișinău | Cabinetul lui Dorin Recean a fost învestit după ce opoziția a blocat tribuna

Premierul desemnat al Republicii Moldova, Dorin Recean, a obținut votul de încredere al Parlamentului de la Chișinău pentru programul de guvernare și pentru componența noii sale echipe de miniștri, în timp ce în fața forului legislativ aveau loc acțiuni de protest.

de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Feb 2023   •   16:11

La protestele de joi participau câteva zeci de simpatizanți ai Mișcării pentru Popor, reprezentată de Partidul Şor, și susținători ai partidelor Socialist și Comunist.

În secvențele video difuzate de Antena 3 CNN se aude cum manifestanții scandează "Jos Maia Sandu", deși ședința legislativului era  dedicată votului pentru noul cabinet.

După un incident în care deputații comuniști și socialiști au blocat tribuna, noul guvern a primit votul de încredere, în favoarea sa fiind consemnate 62 de voturi dintr-un total de 101, câte numără Parlamentul Republicii Moldova, a transmis corespondentul Antena 3 CNN la Chișinău, Dumitru Garcaliuc.

Citește și: După ce i-a oprit la graniță pe suporterii Partizan Belgrad, Republica Moldova îi trimite acasă pe boxerii din Muntenegru

Ulterior, prim-ministrul și miniștrii desemnați au depus, în cursul serii, jurământul în fața președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu.

Dorin Recean, secretar al Consiliului Suprem de Securitate al țării, a fost nominalizat să formeze noul guvern după ce, în data de 10 februarie, premierul Gavriliță și-a anunțat demisia din funcție.

Maia Sandu a avertizat asupra tentativelor Moscovei de a destabiliza Republica Moldova

Într-o conferință de presă desfășurată luni, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a acuzat Rusia că are agenți camuflați în civili care încearcă să organizeze o lovitură de stat la Chișinău.

"Vorbim de diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civili, care să întreprindă acțiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici. Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa-numite opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii la Chişinău.

Documentele recepționate de la partenerii noștri ucraineni demonstrează o bună documentare a locațiilor şi aspectelor logistice pentru organizarea acestor activități subversive.

De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiunile cu caracter violent. De exemplu, materialele conțin instrucțiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetățeni din Federația Rusă, Republica Belarus, Serbia şi Muntenegru.

Pentru a preveni acest scenariu, cer tuturor instituțiilor statului să dea dovadă de vigilență maximă. Parlamentul Republicii Moldova trebuie să adopte, în cel mai scurt timp, proiectele de lege care vor oferi Serviciului de Informații și Securitate, SIS, și Procuraturii instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securității țării", a declarat Maia Sandu.

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close