Antena 3 CNN Actualitate Religie Biserica Ortodoxă Română: "Nu există taxă de înmormântare" | Preoții care cer bani pot fi reclamați

Biserica Ortodoxă Română: "Nu există taxă de înmormântare" | Preoții care cer bani pot fi reclamați

Patriarhia Română a venit cu precizări referitoare la "taxa de înmormântare", după ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora preoții cer bani pentru slujbe.

de Georgiana Botez    |    08 Feb 2024   •   14:45

"Nu există nicio taxă de înmormântare", a precizat purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, după apariția informațiilor potrivit cărora preoții cer bani pentru a oficia o înmormântare sau o căsătorie.

Biserica a precizat că credincioșii au posibilitatea să reclame astfel de situații direct la Patriarhia Română.

Cei mai mulți români sunt convinși că banii pentru preoți sunt obligatorii în cazul unei căsătorii sau pentru o înmormântare, mai ales că respectivele tarife sunt de cele mai multe ori afișate în majoritatea parohiilor.

În realitate, oamenii nu sunt obligați să plătească absolut nimic, iar contribuțiile bănești pentru biserică sunt de fapt, ajutoare financiare pe care enoriașii le pot achita de bună voie, iar în schimbul lor trebuie să primească și chitanță.

De fapt, preoții care cer bani pentru o cununie sau o înmormântare sunt pedepsiți de BOR.

Există sancțiuni care merg de la simpla mustrare, verificări periodice, până la mutarea disciplinară din parohie sau chiar caterisire, în cazurile extreme.

Credincioșii pot reclama astfel de situații direct la Patriarhia Română, pe adresa email destinata special sesizărilor venite de la enoriași.

×
Citește mai multe din Religie
» Vezi toate știrile din Religie
Cele mai noi știri
Parteneri
x close