Antena 3 CNN Actualitate Religie Moşii de vară 2024. Ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor pentru sufletele celor adormiţi

Moşii de vară 2024. Ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor pentru sufletele celor adormiţi

traditii obiceiuri intrarea maicii domnului in biserica prima zi cu dezlegare la peste crestinii
Învierea lui Iisus Hristos, sărbătorită de creștinii ortodocși din Grecia: ”Am venit foarte emoționată în această seară Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    22 Iun 2024   •   07:00

De Sâmbăta Morţilor se dă de pomană oamenilor nevoiași preparatele pe care membrii familiei le-au adus la biserică pentru sfinţire.

Pe de altă parte, după terminarea Sfintei Liturghii rudele celor adormiți mai merg în cimitir pentru a face curat sau aprinde lumânări pe morminte.

Sărbătoarea Moşii de vară aduce o serie de tradiţii, obiceiuri şi superstiţii în rândul credincioşilor, iar pentru a avea noroc, prosperitate şi sănătate, oamenii trebuie să respecte datinile acestei sărbători creştine. 

Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Moşii de vară 2024

În ziua de Moşii de vară, femeile nu dau cu mătura prin gospodărie, pentru a nu ridica praful în ochii celor adormiţi. Totodată, nu spală şi nu aruncă gunoiul din casă, ca să nu ajungă în mâncarea răposaţilor. 

O altă tradiţie creştină în amintirea celor adormiți spune că rudele acestora merg la cimitir pentru a le așeza răposaților pe morminte flori și lumânări aprinse. Se mai spune că, în ziua de Moşii de vară, cei adormiţi îşi văd rudele lângă morminte ca printr-o pânză.

În unele zone ale ţării, la sate, se organizează hore, iar la oraș, bâlciuri și baluri. Tradiţia mai spune că, de Moșii de vară, este bine ca fiecare persoană să fie împăcată cu toată lumea şi să meargă la biserică cu inima curată.

De Sâmbăta Morţilor, credincioşii care merg la biserică trebuie să se îmbrace în alb, iar femeile să aibă capul acoperit, mai spune o tradiție legată de vestimentație.

De Moșii de vară, finii se duc la nași cu colaci, care intră în rândul colacilor ritualici pentru nuntă. Acest obicei anticipează darul colacilor mari, pe care finii îi vor duce nașilor de Crăciun.

Pe lângă toate aceste tradiţii şi obiceiuri, rugăciunea înălţată cu evlavie în această zi este cea mai importantă pentru sufletul adormiţilor. Aşadar, adunarea în rugăciune în Sâmbăta Morţilor este cea care are putere de mijlocire în faţa lui Dumnezeu pentru iertarea păcatelor celor adormiți.

Ce e bine să faci şi ce să eviţi în Sâmbătă Morților, pe 22 iunie

În ziua de Moşii de vară, femeile nu dau cu mătura prin gospodărie, pentru a nu ridica praful în ochii celor adormiţi. Totodată, nu spală şi nu se aruncă gunoiul din casă, ca să nu ajungă în mâncarea împărţită răposaţilor. 

În această zi nu este bine să mergi la fântână și nici să treci printr-o răscruce de drumuri izolată. Potrivit tradiției, duhurile necurate poposesc în aceste locuri şi cei care nu ţin cont de acest lucru vor avea ghinion tot anul. 

Nu în ultimul rând, tradiția mai spune că nu este bine să faci vizite, decât dacă împarţi pentru sufletul celor adormiţi neamului.

×
Subiecte în articol: Mosii de vara Sâmbăta Morților pomana
Citește mai multe din Religie
» Vezi toate știrile din Religie
Cele mai noi știri
Parteneri
x close