Antena 3 CNN Actualitate Religie Rugăciune pentru iertarea păcatelor celor adormiţi. Se rosteşte de Moşii de toamnă

Rugăciune pentru iertarea păcatelor celor adormiţi. Se rosteşte de Moşii de toamnă

De sărbătoarea Moşii de toamnă 2023, creştinii ortodocşi pot rosti una dintre cele mai puternice rugăciuni pentru iertarea păcatelor celor adormiţi.

Rugăciune pentru iertarea păcatelor celor adormiţi. Se rosteşte de Moşii de toamnă
Sursa foto: GettyImages | Profimedia
de Georgiana Adam    |    04 Noi 2023   •   07:00

Sâmbăta Moşilor de Toamnă este o zi cu totul şi cu totul specială, în care Biserica Ortodoxă îi pomeneşte pe cei adormiţi.

În sfintele lăcaşuri, preoţii se roagă împreună cu rudele celor adormiţi, care aduc bucate spre a fi sfinţite, aşa numite jertfe văzute, precum colivă, colaci, vin, dar şi lumânări sau tămâie. 

Potrivit calendar ortodox, în Biserica Ortodoxă Română există trei sâmbete destinate pomenirii celor adormiţi sau, cum se mai spune în popor, "ale moşilor".

Prima dintre ele este Sâmbăta Moşilor de iarnă, care este precedată de lăsatul secului de carne, Sâmbăta Moşilor de vară este cea de-a doua, în timp ce Sâmbăta Moşilor de toamnă este cea de-a treia, şi este legată de sărbătoarea Sfântului Dimitrie, Izvâtorul de Mir.

Citeşte şi: Moşii de toamnă 2023. Ce se pune în pachetul de pomană în Sâmbăta Morţilor

Rugăciune pentru mântuirea celor adormiţi de sărbătoarea Moşii de toamnă 2023

De sărbătoarea Moşii de toamnă, pe 4 noiembrie, creştinii ortodocşi pot rosti o rugăciune puternică, pentru mântuirea sufletelor celor plecaţi la Domnul.

"Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!"

×
Subiecte în articol: mosii de toamna 2023 rugaciune
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close