Antena 3 CNN Actualitate Religie Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ce nu ai voie să faci astăzi

Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ce nu ai voie să faci astăzi

Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ce nu ai voie să faci astăzi
Sursa foto: Foto: crestinortodox.ro
de S.T.    |    21 Noi 2015   •   09:12
INTRAREA MAICII DOMNULUI ÎN BISERICĂ. Ziua intrării în Biserica a Fecioarei Maria, numită Ovidenia, Obrejenia sau Vovidenia, corespunde în Calendarul popular cu celebrarea unei năprasnice divinităţi a lupilor, Filipul cel Schiop sau Filipul cel Mare (21 noiembrie). Local, în Bucovina, se credea că în această zi s-ar fi născut Domnul Hristos, scrie crestinortodox.ro.

Sărbătoarea de Ovidenie împreună cu Filipii de Toamnă, Noaptea Strigoilor, Sântandrei şi Sannicoara (Moş Nicolae) formează, în perioada 13 noiembrie - 6 decembrie, un scenariu ritual de înnoire a timpului, probabil Anul Nou dacic.

INTRAREA MAICII DOMNULUI ÎN BISERICĂ. În noaptea de Ovidenie, când se credea că se deschide Cerul şi vorbesc animalele, se priveghea la lumina unei lumânări încolăcite o strachină cu apă de leac. Tot atunci se făceau farmece şi descântece, se afla ursita, se efectuau observaţii şi previziuni meteorologice.

Pentru copiii morţi nebotezaţi sşi pentru oamenii înecaţi şi morti fără lumânare li se făceau în această zi praznice şi li se împărţeau pomeni.

INTRAREA MAICII DOMNULUI ÎN BISERICĂ. Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este cunoscută şi sub denumirea de Sărbătoarea Luminii, conform crestinortodox.ro. Biserica a rânduit ca pe 21 noiembrie să fie dezlegare la peşte.

×
Subiecte în articol: sarbatoare traditii
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close