Antena 3 CNN Actualitate România blochează participarea Austriei la reuniunile NATO. Presa austriacă: ”Este evident o răzbunare după ce i s-a blocat drumul spre Schengen”

România blochează participarea Austriei la reuniunile NATO. Presa austriacă: ”Este evident o răzbunare după ce i s-a blocat drumul spre Schengen”

România plătește cu aceeași monedă. După ce Austria ne-a refuzat intrarea în spațiul Schengen, acum țara noastră este cea care le blochează participarea austriecilor la reuniunile NATO.

de Andreea Ştefan    |    23 Sep 2023   •   18:01

Potrivit ziarului austriac Kurier, blocarea Austriei de către România în cadrul NATO este ”evident o răzbunare” pentru că Austria s-a opus aderării țării noastre la spațiul Schengen.

”Se pare că România blochează participarea Austriei la reuniunile NATO. Doi ofițeri austrieci de armată de la Bruxelles așteaptă de săptămâni întregi acreditarea lor la alianță.

Accesul este amânat de România, care a cerut timp să se gândească la asta. Este cert că aceasta este o răzbunare față de vetoul guvernului federal austriac referitor tema Schengen”, se arată în ziarul austriac.

De menționat, delegația României la NATO nu a dorit să comenteze această chestiune. La rândul lui, un purtător de cuvânt al NATO a afirmat că ”contăm pe România și Austria pentru a rezolva orice probleme bilaterale care ar putea afecta ofițerii Austriei din posturile NATO în activitatea lor”.

Situația a devenit tensionată după ce Austria, împreună cu Țările de Jos, au blocat aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. În ultima perioadă, la Bruxelles au fost exprimate proteste față de această situație.

Au existat amenințări cu acțiuni în justiție și, potrivit presei austriece, reacțiile României sunt din ce în ce mai vehemente, chiar dacă nu este membră NATO.

Austria participă la Parteneriatul pentru Pace și la operațiuni conduse de Alianță printr-un mandat al consiliului de securitate al ONU.

România, în calitate de stat membru al NATO, s-a opus însă ca militarii austrieci să-și preia atribuțiile în cadrul acestor operațiuni, cerând timp suplimentar pentru evaluarea lor.

Presa austriacă relatează că cei doi militari austrieci așteaptă încă de la începutul lunii august acreditarea pentru sediul NATO de la Bruxelles. Ei nu pot participa la operațiunile NATO atâta timp cât nu au acceptul tuturor membrilor Alianței și sunt nevoiți să lucreze de acasă.

×
Subiecte în articol: Austria NATO
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close