Antena 3 CNN Actualitate România, singura ţară din Europa în care se înmatriculează maşini furate din străinătate

România, singura ţară din Europa în care se înmatriculează maşini furate din străinătate

România, singura ţară din Europa în care se înmatriculează maşini furate din străinătate
Sursa foto: Foto: Videonews
20 Mai 2011   •   21:01

România a devenit ţara tuturor posibilităţilor, o ştim de multă vreme. Deşi pare greu de crezut, România este şi singura ţară din Uniunea Europeană în care poţi circula liniştit cu o maşină furată din străinătate. De vină este o ciudăţenie legislativă.

Europa e împânzită de grupări specializate în furturi de maşini. Estul, evident, e plin de maşini furate. Iar hoţii ţin pasul cu evoluţia. Una dintre metodele care dă cele mai mari bătăi de cap poliţiştilor români este deja renumita "rent-a-car".

"Cetăţeni români care se deplasează în diferite ţări din Uniunea Europeană închiriază autovehicule şi în perioada contractului de închirere vin cu autoturismele în România, cu documente falsificate, le înmatriculează şi le valorifică de parcă ar fi la preţul real al pieţei", a declarat cms-şef Mitică Stanciu, ofiţer specialist în combaterea furturilor şi a traficului internaţional de autoturisme furate.

De cele mai multe ori, firmele de închirieri reclamă foarte târziu dispariţia maşinii. Suficient pentru ca autoturismul să fie vândut de câteva ori. Rar, clienţii finali îşi dau seama că sunt victimele unei înşelătorii.

Dacă ancheta dovedeşte că cine cumpără o maşină furată este cumpărător de bună credinţă, acesta poate rămâne proprietarul ei.

"Sunt şi situaţii în care s-a dispus rămânerea în România în posesia cumpărătorilor de bună credinţă, aceştia circulă cu autoturismele în România, în baza ordonanţei emise de procuror sau în baza unei sentinţe judecătoreşti", spune cms-şef Mitică Stanciu.

Dar doar în România. Dacă va trece graniţa cu acea maşină, va fi imediat arestat şi riscă vreo 10 ani de închisoare. Doar anul acesta poliţiştii români au găsit 714 autovehicule furate, 149 dintre acestea fiind din străinătate.

 


×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close