Românii dau aproape toţi banii pe mâncare şi plata utilităţilor. Datele raportului Institutului Naţional de Statistică arată că aproape 90% din banii câştigaţi de români se duc pe cheltuielile lunare. Foarte puţini sunt aceia care rămân cu bani în buzunar după ce scad mâncarea şi utilităţile.
Fiecare familie din România câştigă în medie aproape 3.000 de lei pe lună. Din aceste venituri, cheltuielile reprezintă 86%, în medie 2.550 de lei pe familie.
Cei mai mulţi bani se cheltuie pe mâncare, îmbrăcăminte şi încălţăminte, electrocasnice şi servicii- aproape 70% din consumul gospodăriilor. Taxele şi impozitele ne mănâncă aproape 20% din venituri. Alte 8 procente din veniturile familiale sunt cheltuite pentru întreţinerea gospodăriei.
Doar 0,3% din venituri sunt atribuite investiţiilor, precum cumpărarea sau mobilarea unei locuinţe.
Din totalul cheltuielilor de consum, cei mai mulţi bani se duc pe mâncare, aproape 37%.
La polul opus sunt cheltuielile pentru educaţie, doar 0,3% din veniturile unei gospodării. În restaurante, baruri şi hoteluri, românii lasă doar 1,6% din banii câştigaţi într-o lună. Pentru cultură şi recreere cheltuim 3,1%, iar pentru sănătate 5,1%
În prezent, mai mult de 3 milioane de salariaţi, adică 65% din totalul de 4,7 milioane, au salarii nete de sub 2.000 de lei pe lună, ceea ce înseamnă că sunt plătiţi sub nivelul actual al salariului mediu pe economie.