Antena 3 CNN Actualitate Sănătate ”Cu carne sau fără carne?” | Ce facem dacă ne simțim slăbiți în Postul Paștelui

”Cu carne sau fără carne?” | Ce facem dacă ne simțim slăbiți în Postul Paștelui

”Cu carne sau fără carne?”, este o întrebare pe care și-o pun mulți români în perioada postului. Și asta probabil din cauza faptului că, de multe ori, aceștia se simt slăbiți când nu consumă produse animale.

”Cu carne sau fără carne?” | Ce facem dacă ne simțim slăbiți în Postul Paștelui
Sursa foto: Getty Images
de Laura Dinu    |    19 Apr 2024   •   16:00

Postul Paștelui este considerat cel mai lung și mai dur post din calendarul creștin ortodox. Acesta precede sărbătoarea Învierii Domnului și are o durată de 40 de zile. Începe în prima zi de luni după Duminica Izgonirii lui Adam din Rai și se încheie în Sâmbăta Mare, înaintea Învierii.

Postul Paștelui reprezintă un timp de rugăciune, smerenie și reflectare pentru creștinii ortodocși, iar dieta este restricționată, cu excluderea unor alimente de origine animală, a laptelui și a produselor lactate, a ouălor și a altor produse interzise în acest timp, în semn de pocăință și pregătire spirituală pentru sărbătoarea Învierii Domnului.

Problema este că, prin restricționarea anumitor alimente și aportului caloric, este posibil ca unele persoane să se simtă slăbite, obosite sau lipsite de energie în timpul postului. De asemenea, pot apărea și alte simptome, precum iritabilitatea, dificultatea de concentrare sau senzația de foame constantă.

Medicul Mihaela Bilic susține însă că nu avem de ce să ne facem probleme.

”La fiecare perioadă de post ne punem întrebarea: e mai sănătos să avem, măcar și pentru un timp, o dietă care să excludă produsele de origine animală? Rolul postului alimentar este să dea o pauză organismului de la procesele complexe de metabolizare și digestie pe care le necesită proteinele animale. Deci DA, cu siguranță este recomandat să ne lipsim câteva săptămâni de astfel de produse, nu de alta, dar ne vom bucura mai mult de ele după această pauză. 

Dacă sunteți postitori, țineți cont de câteva reguli:

  • Limitați aportul alimentar la maximum 3 mese/zi și nu vă temeți de senzația de foame; e greu să te simți sătul fără proteine animale, deci în post există tendința să mâncăm mai mult. 
  • Atenție la combinația făinoase-grăsime vegetală (ulei), este cea mai bună “rețetă” de îngrășare și din păcate multe alimente de post au aceste ingrediente la bază. 
  • Evitați consumul în exces de produse de patiserie, margarină, cartofi prăjiți, șnițel si cașcaval de post, oleaginoase de tip semințe, alune, migdale, fistic, deși nu pare, au multe calorii. 
  • Preferați mâncărurile gătite la cuptor, ciorbele și tocănițele pe bază de sos de roșii, multe legume, condimente și ierburi aromate. 
  • Consumați leguminoase (fasole boabe, mazăre, linte, năut) de minimum 2-3 ori/săptămână și bazați-vă pe cartof în loc de pâine, paste sau orez. 
  • “Abuzați” de toate verdețurile și cruditățile existente pe piață, proaspete sau gătite, cu adaos minim de ulei; postul poate fi și o cură detox, dacă punem accentul pe hidratare și mâncăm multe legume. 
  • Consumați fructele cu moderație, sunt un desert natural și sănătos, iar ciocolata neagră este și ea un dulce de post. 

Să ții post nu e ușor, e nevoie de aprovizionare, organizare și gătit acasă. Mâncarea trebuie să fie cât mai simplă și cu limită la cantitate, altfel riscați să ieșiți din post cu niște kilograme în plus”, scrie medicul Mihaela Bilic pe o rețea socială. 

Cu carne sau fără carne??‍♀️ La fiecare perioadă de post ne punem întrebarea: e mai sănătos să avem, măcar și pentru un...

Publicată de Mihaela Bilic pe Miercuri, 10 aprilie 2024

×
Subiecte în articol: mihaela bilic carne postul Pastelui
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close