Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Lista măsurilor aprobate din Planul Național de Combatere și Control al Cancerului

Lista măsurilor aprobate din Planul Național de Combatere și Control al Cancerului

Au fost aprobate primele norme din Planul Național de Combatere și Control al Cancerului, după ce guvernul i-a dat ministrului Sănătăţii un ultimatum privind finalizarea acestora.

de Cristina Ştefan    |    28 Iul 2023   •   09:24

Alexandru Rafila a declarat că a intrat în vigoare şi programul care introduce testarea genetică şi terapia personalizată. Întregul plan nu va fi însă implementat peste noapte, spun autorităţile, ci treptat în aproximativ 5 ani.

Bolnavii cu afecţiuni oncologice aşteaptă un plan naţional de cancer de mai bine de 20 de ani. Ministerul Sănătăţii promite, odată cu implementarea normelor acestui plan, un nou sistem de tratament pentru pacienţi.

Citeşte şi: O nouă şansă la viaţă pentru românii bolnavi de cancer. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat normele de aplicare pentru PNCC

Planul Național de Combatere și Control al Cancerului le oferă celor diagnosticaţi dreptul la testare genetică. Aceste investigaţii se pot realiza în orice laborator care are sau care va avea contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. În funcţie de rezultatul acestui test genetic, un pacient va avea acces gratuit la un tratament personalizat.

Această terapie va consta în administrarea de medicamente inovative. Practic, pacientul va primi terapia cea mai potrivită în funcţie de tipul de afecţiune.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, adulţii diagnosticaţi vor avea acces la cele mai moderne terapii, mai ales cei care au cancer pulmonar, mamar sau colorectal.

Testarea genetică şi tratamentul personalizat sunt măsuri deja aprobate, însă se vor aplica în următoarele săptămâni, după ce Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va da un ordin în acest sens.

O altă măsură din Planul Național de Combatere și Control al Cancerului prevede decontarea serviciilor de radioterapie avansată - stereotaxia. Aceasta este un anumit de tip de iradiere pentru tumorile mici, care scurtează perioada de tratament. Terapia se poate face în centre din Bucureşti, Cluj, Timişoara sau Craiova.

În termen de 30 de zile, Ministerul Sănătăţii trebuie să finalizeze şi alte norme ale PNCC. Sunt norme care prevăd dezvoltarea unor centre integrate de oncologie pediatrică, stabilirea unui traseu al pacientului pentru fiecare tip de cancer, programe de screeening, precum şi dezvoltarea Registrului Naţional de Cancer.

Nu în ultimul rând, autorităţile au datoria de a asigura gratuit servicii de psihologie pacienţilor oncologici.

Multe dintre măsurile PNCC sunt încă pe hârtie şi se vor aplica, treptat, în următorii cinci ani, promit cei de la Ministerul Sănătăţii. PNCC a fost votat anul trecut în Parlamentul României şi promulgat de preşedintele României în noiembrie 2022.

×
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close