Antena 3 CNN Actualitate Ce pățești dacă ești prins conducând o mașină cu transmisie manuală, dacă ai făcut școala pe automată

Ce pățești dacă ești prins conducând o mașină cu transmisie manuală, dacă ai făcut școala pe automată

Legea interzice persoanelor care au obținut permisul de conducere pe un vehicul cu transmisie automată să conducă un vehicul cu transmisie manuală.

Ce pățești dacă ești prins conducând o mașină cu transmisie manuală, dacă ai făcut școala pe automată
Sursa foto: Getty Images I ChamilleWhite
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Aug 2023   •   16:00

În realitate, această restricție nu poate fi pusă în aplicare.

Ordinul nr. 574 din 1 aprilie 2005 stipulează la articolul 16 că ”în cazul în care candidatul trece proba practică cu un vehicul echipat cu schimbător de viteze automat, acest lucru va fi înscris la rubrica de restricții din permisul de conducere” și ”orice permis care conține această mențiune va putea fi utilizat numai pentru conducerea unui vehicul echipat cu schimbător de viteze automat”.

Permisul de conducere va fi marcat cu ”78”

Pe carnet, această restricție va fi notată cu cifra ”78” în dreptul vehiculului pentru care șoferul a obținut drept de conducere.

Citește și: Anumite numere de înmatriculare, interzise pe șoselele din România. Combinațiile pe care nu le poți avea la numărul mașinii

În Ordinul 268 din decembrie 2010, există o altă mențiune referitoare la acest aspect.

La articolul 15, se stabilește că persoanele care au permise de conducere care indică dreptul de a conduce doar autovehicule cu transmisie automată și doresc să obțină dreptul de a conduce autovehicule cu transmisie manuală din aceeași categorie, trebuie să susțină o nouă probă practică.

Această probă implică prezentarea unui document, a cărui formă este specificată în anexa nr. 9, care atestă că au efectuat cel puțin 6 ore de conducere practică pe un autovehicul cu transmisie manuală într-o școală de conducători auto.

Practic, legislația stabilește că cei care au făcut școala de șoferi pe o mașină cu transmisie automată, pot conduce o mașină cu o cutie manuală doar după ce au făcut alte 6 ore de conducere pe un vehicul cu transmisie manuală și au susținut un nou examen practic pe acest tip de autoturism.

Ce sancțiuni prevede legea

Aceasta este însă principala problemă în aplicarea celor două ordine privind dreptul de a conduce.

Legea nu stabilește nicio sancțiune pentru cei care conduc o mașină cu schimbător manual, deși au obținut carnetul pe o mașină cu schimbător automat.

Astfel, în cazul în care un conducător auto aflat la volanul unei mașini cu schimbător manual e oprit de polițiști și aceștia constată că are restricție fiindcă a făcut școală pe o mașină ”automată”, el nu va putea fi sancționat în niciun fel, potrivit Promotor.

×
Parteneri
El este tânărul de 27 de ani, ucis pe o stradă din Suceava!
x close