Antena 3 CNN Actualitate Care este poziţia greşită de somn. Medic ortoped: ''Coloana este suprasolicitată''

Care este poziţia greşită de somn. Medic ortoped: ''Coloana este suprasolicitată''

Pentru că în 2020 cea mai căutată frază a fost, de ce nu pot să dorm, ar trebui să fiţi atenţi şi la poziţia dumneavoastră de somn. Urmează zile de relaxare, aşa că aveţi grijă în ce poziţie vă odihniţi. Ortopdeul Tarek Nazer ne spune cum ar trebui să dormim, astfel încât să nu ne trezim cu dureri de spate. Mare atenţie şi la salteaua pe care o folosiţi.

Care este poziţia greşită de somn. Medic ortoped: ''Coloana este suprasolicitată''
de Andreea Cigolea    |    28 Dec 2020   •   10:00

''Poziţia corectă este poziţia de a dormi pe spate. Întradevăr este greu să dormi toată noaptea în aceeaşi poziţie, de asta o să vorbim şi de a doua poziţie corectă. Este de a dormi pe partea laterală. Niciodată să nu dormim pe burtă, cu faţa în jos. Atunci, automat este o poziţie total greşită şi poate provoca multe probleme” a explicat medicul la ”Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea”.

Ce probleme apar dacă dormim pe burtă

Atunci când dormim cu faţa în jos, noi automat trebuie să întoarcem capul, ori în dreapta, ori în stânga, pentru că nu poţi să dormi cu capul în pernă. Forţăm coloana cervicală atunci când dorm pe burtă şi cu capul într-o parte. Umerii. Ne sprijinim direct pe umeri și pe piept și atunci pot apărea dureri la nivelul umerilor. Sau, multe persoane pun mâna sub pernă.  Iar, o o problemă foarte frecventă pe care o întâlnim. Dureri la nivelul umerilor și chiar câteodată și amorțeala care merge spre mână, din cauză că ei dorm ore întregi cu mâna sub pernă și provoacă dureri și amorțeală. Comprimă nervul și circulața sanguină la nivel rahial și atunci apar dureri și furnicături. O altă problemă pe care o întâlnim când dormim pe burtă este hiperextensia piciorului și apar dureri la nivelul gleznei și la nivel tendonului ahlian.

Salteaua moale dăunează coloanei

Contează foarte mult să alegem perna, în așa fel încât, dacă dormim pe spate sau pe lateral, capul să se mențină în aceeași direcție cu coloana. Deci da, perna este foarte importantă. La fel și salteaua. Nu trebuie să fie foarte moale, în așa fel încât să sprijine coloana și să adopte o poziție corectă și neutră atunci când salteaua este prea moale coloana își ia o curbură care nu e tocmai anatomică și atunci poate să provoace dureri de coloană. Saltelele cu memorie nu sunt foarte recomandate, mai ales dacă o persoană are probleme de coloană. Sunt de preferat să fie cât mai tari. Sunt confortabile întradevăr, dar pentru coloană, în timp provoacă dureri.

Ortopdeul Tarek Nazer vă prezintă o demonstație cu pozițiile incorecte de somn

Poziția corectă este să întindem picioarele, mâinile pe lângă corp, capul să fie la același nivel cu gâtul și cu corpul. Poziția asta nu e corectă, dacă de exemplu stăm cu picioarele încurcișate. Comprimăm circulația către picior și atunci este bine să stea unul lângă altul. La fel și mâna. Să nu încercăm să o punem sub pernă, sau în spatele capului. Asta provoacă dureri la nivelul coloanei.

A doua poziție este cea laterală. Atunci când dormim într-o poziție laterală, perna trebuie să fie un pic mai înaltă, în așa fel încât să stea capul. Putem să punem și o pernă între picioare, în așa fel încât să relaxăm piciorul (...) Poziția bebelușului este recomandată în unele cazuri. Dacă avem probleme de coloană, o poziție de hiperflexie relaxează coloana, în așa fel încât să se deschidă vertebrele, însă nu este recomandată pentru toată lumea și doar la anumite categorii care suferă de o problemă la nivelul coloanei.

''Cea mai greşită este poziţia pe burtă''

 Atunci când ne întindem pe burtă noi sutem obligaţi să punem mâinile ori pe lângă noi şi atunci coloana este suprasolicitată într-o poziţie greşită. Dacă ne uităm la coloana toracală şi lombară vedem că ea face o curbură mai mare la nivelul coloanei lombare, unde pune o presiune pe zona lombară şi provoacă dureri în timp'', a explicat dr. Tarek Nazer, medic specialist Ortopedie.

×
Subiecte în articol: tarek nazer coloana somn Sfat de sănătate
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close