Antena 3 CNN Actualitate Social Amenzi uriaşe pentru telefoanele care nu primesc mesaje RO-ALERT

Amenzi uriaşe pentru telefoanele care nu primesc mesaje RO-ALERT

Amenzi uriaşe pentru telefoanele care nu primesc mesaje RO-ALERT
20 Apr 2019   •   16:37

Telefoanele mobile care nu pot recepționa din punct de vedere tehnic comunicările de urgență RO-Alert nu vor mai putea fi permise la vânzare. Un proiect de lege al Ministerului de Interne prevede acest lucru precum și amenzi usturătoare pentru agenții economici care nu respectă această reglementare, desigur, dacă aceasta va fi adoptată.

Obligațiile îi privesc și pe operatorii de telecomunicații, întrucât comercializează și ei terminale telefonice. Firmele care comercializează telefoane mobile vor fi obligate să pună pe site-urile proprii și la magazinele fizice informații despre capabilitățile de recepționare a mesajelor de urgență RO-ALERT pe aceste terminale.

Mai mult aparatele care nu pot recepționa mesajele sistemului nu vor mai fi permise la vânzare. Măsurile sunt prevăzute într-o propunere de ordonanță de urgență, care cuprinde si amenzi usturătoare, arată startupcafe.ro. Aceasta ar trebui să intre în vigoare după adoptarea de Guvern și publicarea în Monitorul Oficial.

Propunerea de OUG a Ministerului de Interne prevede, printre altele: Operatorii economici care comercializează telefoane mobile au obligația de a furniza și a menține pe paginile web proprii, cât și la punctele de vânzare, pentru telefoanele mobile comercializate, informații privind: a) capabilitățile de recepționare a mesajelor RO-ALERT; b) modalitățile de activare a acestor facilități pentru fiecare tip de telefon mobil comercializat. Informațiile menționate se transmit și Serviciului de Telecomunicații Speciale în vederea publicării în portalul web RO-ALERT. Firmele care vor încălca obligațiile privind publicarea de informații despre capabilitățile telefoanelor de a recepționa RO-ALERT riscă amenzi de la 5.000 lei la 50.000 lei, iar pentru abateri repetate amenda poate crește la 10.000 lei – 100.000 lei.
 

×
Subiecte în articol: telefoane
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close