Antena 3 CNN Actualitate Social Cel mai mic număr de nou-născuţi din istoria României | Bani de la stat pentru cei care vor un copil

Cel mai mic număr de nou-născuţi din istoria României | Bani de la stat pentru cei care vor un copil

Numărul copiilor veniţi pe lume în 2021 a fost cel mai mic din istoria României, sub 180.000, potrivit INS.

Cel mai mic număr de nou-născuţi din istoria României | Bani de la stat pentru cei care vor un copil
Sursa foto: Pixabay
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Aug 2022   •   07:32

 Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunţat, în direct la Antena 3, că cei care îşi doresc un copil vor putea obţine 15.000 de lei în cadrul unui program de susţinere a natalităţii prin fertilizare in vitro.

"Echivalentul a aproximativ 3000 de euro pentru femeile căsătorite sau nu, nu există această condiţionalitate de căsătorie, care doresc să îşi achite, pentru că nu au altă sursă, o astfel de procedură recomandată de specialişti.

Anul acesta vom deconta 2500 de solicitări, dar anul viitor avem deja garanţia colegilor noştri şi coordonatorilor noştri, că vom avea decontate 10.000 de proceduri.

Se adresează acest proiect femeilor din întreaga ţară cu vârsta de până la 45 de ani. De trei ori pe an se pot realiza aceste proceduri. Nu o dată.

Nu punem condiţii de anumite criterii, este un proiect social", a declarat Gabriela Firea, ministrul Familiei.

În 2020, în România, au venit pe lume puţin peste 200.000 de copii – un record negativ al ultimilor ani, care a fost doborât în 2021, când s-au născut sub 180.000 de bebeluşi, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Numărul de nou-născuţi a fost anul trecut cel mai mic din întreaga istorie a României, atrag atenţia specialiştii, care subliniază că şi înainte de anul 1900 – când România era redusă la două provincii, Ţara Românească şi Moldova – se năşteau mai mulţi copii.

Totodată, specialiştii trag un semnal de alarmă şi spun că, în numai câţiva ani, asceastă scădere abruptă a natalităţii ar putea duce la un blocaj economic grav.

×
Subiecte în articol: Gabriela Firea INS natalitate
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close