Antena 3 CNN Actualitate Social Decizie radicală a Senatului: Minorii nu vor mai putea cumpăra energizante. Băuturile vor fi scoase şi din automate

Decizie radicală a Senatului: Minorii nu vor mai putea cumpăra energizante. Băuturile vor fi scoase şi din automate

Minorii nu vor mai putea cumpăra energizante. Legea care prevede acest lucru a trecut de Senat, iar acest tip de băuturi va fi scos inclusiv din automate pentru a nu putea fi cumpărate de copii.

de Xenia Croitoru    |    25 Oct 2023   •   15:05

După ţigări şi alcool, de acum încolo şi energizantele vor fi pe lista interzisă vânzării minorilor, dacă nu sunt supravegheaţi de un părinte. Legea a fost votată de Senat. Astfel, nu doar vânzătorii din magazine trebuie să se adapteze noii reglementări, dar nu vom mai vedea energizante nici în automate, locuri de unde copiii pot cumpăra singuri băuturile.

În România, doi din trei tineri consumă energizante. În urmă cu doar trei luni un tânăr de 17 ani a murit după ce a consumat patru doze de energizante, trâgând un semnal de alarmă pentru întreaga societate. 

Consumate mai ales în sesiunile de examene, teste sau concursuri, energizantele pot provoca dependenţă. Aşa se face că, anual, românii beau energizante de 60 de milioane de euro. Datele arată că, zilnic, peste 40.000 de litri de astfel de băuturi se vând în ţara noastră.

Minorii nu vor mai putea nici să-şi cumpere singuri băuturile de la automate sau de la magazine. Asta îi linişteşte cel mai mult pe părinţi.

Energizantele, o industrie prosperă

În lume, vânzările de energizant vor depăși 53 de miliarde de euro până la sfârșitul anului, iar specialiştii preconizează o creștere de 7%, până în 2027.

Băuturile sunt periculoase din cauza conţinutului ridicat de zahăr, cafeină şi taurină. Un adolescent care bea 4 energizante într-o zi consumă echivalentul a 10 cafele espresso. Limita de cofeină impusă de societăţile pediatrice internaţionale, pentru copiii cu vârstele între 12 și 18 ani, este de 100 de miligrame pe zi, adică cel mult un espresso şi jumătate.

Medicii avertizează şi asupra efectelor adverse ale acestor băuturi. 4 din 10 tineri s-au plâns de dureri de cap, insomnie, amețeli, dificultăţi de respiraţie și creșterea tensiunii arteriale.

 

 

×
Subiecte în articol: energizante
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close