Antena 3 CNN Actualitate Social Peste 500.000 de români suferă de depresie. Cum ajungi gratuit la psiholog sau psihiatru

Peste 500.000 de români suferă de depresie. Cum ajungi gratuit la psiholog sau psihiatru

Peste 500.000 de români suferă de depresie, anxietate sau au stări psihotice, arată cele mai recente statistici, iar numărul lor este în creştere. 

Peste 500.000 de români suferă de depresie. Cum ajungi gratuit la psiholog sau psihiatru
Sursa foto: Pixabay
de Cristina Ştefan    |    08 Iun 2022   •   13:29

Numai că accesul la serviciile unui psihiatru sau psiholog este extrem de dificil. Mulţi români nici măcar nu ştiu că pot fi consultaţi gratuit, dacă au asigurare medicală. 

Tocmai de aceea, mulţi dintre pacienţi ajung foarte târziu la psiholog sau psihiatru, când afecţiunile sunt deja foarte grave. 

În România, drumul către un psiholog sau psihiatru este unul complicat. Mulţi nu ştiu că pot avea acces gratuit la un astfel de serviciu medical, dacă au asigurare de sănătate. 

"Medicul de familie eliberează un bilet de trimitere către psihiatru, psihiatrul evaluează pacientul şi necesitatea unei psihoterapii, pe o scrisoare medicală recomandă psihoterapie sau evaluarea psihologică", explică Alina Rosnitche, medic psihiatru.

Procedurile prin care reuşim să stăm de vorbă cu un specialist sunt foarte complicate, atrag atenţia şi cei de la Asociaţia Psihologilor. 

Din păcate, mulţi români apelează prea târziu la ajutorul unui psihiatru sau psiholog, încât ajung într-o stare avansată la spital.

De exemplu, la Spitalul Obregia din Capitală se internează în fiecare an aproximativ 35.000 de pacienţi.

Depresia, axietatea, stările psihice ori depedenţa de droguri sunt printre cele mai des întâlnite probleme, spun medicii. 

Potrivit Casei Naţionale de Sănătate, numărul şedinţelor de terapie este stabilite de către specialist. 

Uni din şapte oameni din întreaga lumea suferă de tulburări mintale, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
 

×
Subiecte în articol: depresie psiholog asigurare medicală
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close