Antena 3 CNN Actualitate Social Prima reacție a Ministerului Mediului, în cazul ursului împușcat la Sibiu

Prima reacție a Ministerului Mediului, în cazul ursului împușcat la Sibiu

Prima reacție a Ministerului Mediului, în cazul ursului împușcat la Sibiu
Sursa foto: Foto: gov.ro
de M.Z.    |    13 Oct 2016   •   14:20

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) va sesiza Inspectoratul General de Poliţie Sibiu, în vederea demarării unei anchete care să stabilească în mod clar condiţiile în care a fost ucis exemplarul de urs, apărut pe străzile din Sibiu. 

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, în completarea sesizării transmise către IPJ Sibiu, se va solicita Direcţiei Sanitar Veterinare o analiză referitoare la starea de sănătate a ursului înainte de împuşcare, inclusiv să stabilească dacă exemplarul a fost tranchilizat anterior ajungerii în oraş. 

”Ca urmare a evenimentului înregistrat ieri, 12 octombrie 2016, în municipiul Sibiu, privind apariţia în zona locuită a oraşului a unui exemplar de urs, dar şi a felului în care au intervenit autorităţile locale, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a înaintat următoarele demersuri oficiale: Ministerul Mediului va transmite, în cursul zilei de astăzi, o sesizare către Inspectoratul Judeţean de Poliţie Sibiu, prin care solicită o anchetă care să stabilească cât mai precis condiţiile în care ursul a apărut în oraş. Precizăm că zona judeţului Sibiu nu este considerată un areal dezvoltat al ursului brun, conform analizei Fişelor Fondurilor de Management Cinegetic. Ca atare, Ministerul ia în calcul şi posibilitatea ca apariţia ursului în zona locuită a oraşului să fie rezultatul unei activităţi ilegale: eliberarea voluntară a unui urs ţinut ilegal în captivitate, evadarea unui urs din captivitate, transportul ilegal etc”, notează sursa citată. 

Ministerul Mediului precizează faptul că nu a fost solicitat pentru a acorda derogarea de împuşcare. 

”Cât priveşte intervenţia autorităţilor locale în acest caz, precizăm că Ministerul Mediului nu a fost solicitat pentru a acorda derogarea de împuşcare. Necesitatea unui astfel de demers din partea echipei de intervenţie, în situaţia dată, va fi stabilită de organele de anchetă abilitate. Considerăm că acest incident arată, odată în plus, necesitatea înfiinţării cât mai rapide a Serviciului de Urgenţă pentru Animale Sălbatice - SUAS, demers deja iniţiat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor împreună cu Ministerul Afacerilor Interne. Această structură va dispune de proceduri foarte clare pentru intervenţia în astfel de situaţii, în funcţie de nivelul de pericol”, se arată în comunicatul ministerului de resort. 

Miercuri dimineaţă, poliţiştii, jandarmii, pompierii şi angajaţi de la Zoo au împânzit unul dintre principalele bulevarde ale Sibiului, în încercarea de a găsi un urs care ar fi coborât în oraş. 

Ursul care s-a plimbat câteva ore prin oraş, chiar şi prin Piaţa Mare din centrul istoric, a fost împuşcat pentru că tranchilizantele nu au avut efect, a precizat miercuri, prefectul Cristian Roman.

Citiți și Proteste, după cazul ursului împușcat la Sibiu. "În numele ursuleţului ucis, cerem demisia autorităţilor”

 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: urs Sibiu Ministerul Mediului
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close