Antena 3 Actualitate Social Ce salarii au preoții români. Venitul de la stat ajunge chiar și până la 8.000 lei

Ce salarii au preoții români. Venitul de la stat ajunge chiar și până la 8.000 lei

de Georgiana Adam    |    12 Iul 2021   •   13:02
Ce salarii au preoții români. Venitul de la stat ajunge chiar și până la 8.000 lei
Sursa foto: Hepta

Salariile preoților diferă în funcție de vechime, postul pe care îl ocupă, dar și de parohia pe care o dețin. Subiectul salarizării slujitorilor Domnului este unul controversat iar părerile sunt împărțite.

Un preot debutant, abia ieșit de pe băncile facultății poate câștiga un salariu net sub 2.000 de lei. Însă, după ce acumulează experiență și avansează în funcție ar putea câștiga mai mult decât un demnitar, spre exemplu, un consilier parlamentar câștigă aproximativ 7.000 de lei.

De asemenea, alți bani provin din sărbătorile importante când este sezonul sfințirii caselor, iar preoții primesc bani pentru efectuarea slujbelor. 

”Preoții nu cer nimic, oamenii ne dau cât îi lasă inima. Cei cu nume de sfânt dau mai mult, alții ne dau și carne, cârnați sau sticle cu băutură mai acătări. Încă nu am făcut un calcul exact, dar în ziua de Sf. Vasile și de Boboteaza cred că am strâns undeva la 3.500 Euro. Poate vi se pare mult, dar să știți că așa mai compensăm și noi veniturile mici de peste an”, a mărturisit un preot din județul Argeș, conform PlayTech.

Cele mai bine plătite funcții din Biserică

Un episcop poate câștiga peste 5.000 de lei iar un mitropolit 7.500 de lei. Patriarhul poate ajunge la un salariu de peste 8.000 de lei.

Până în 2022, salariul pentru un preot debutant, cu studii superioare, ar putea ajunge la 3.700 de lei brut, iar, un preot de gradul II, cu studii superioare, 3.900.

Un preot definitiv, cu studii medii, va putea primii 3.650 de lei brut.

În anul 2018, suma totală utilizată pentru salarizarea personalului de cult s-a ridicat la 475,6 milioane de lei.

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close